{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Urednica Nove TV: Željko Komšić nijednom nije rekao da će se zauzeti za treći entitet

21.11.2018. u 13:24
680
161
Urednica Nove TV: Željko Komšić nijednom nije rekao da će se zauzeti za treći entitet
680
Urednica Nove TV: Željko Komšić nijednom nije rekao da će se zauzeti za treći entitet
Foto: Dnevnik.hr
Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja je jučer pratila inauguraciju Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića na funkcijama članova Predsjedništva BiH, dala je svoju analizu ovog događaja.
"Svi su ostali na pozicijama iz svojih predizbornih kampanja. Bošnjački predstavnik Šefik Džaferović kaže da se presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić krivo interpretira. Iako je presuda jasna kao dan, on i njegova stranka SDA smatraju da ta presuda derogira presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, ali ja ne vidim nikakvu vezu između te dvije presude", riječi su Ivane Petrović.

Ona je dalje navela da se presuda u Strasbourgu odnosi na nacionalne manjine, a presuda Ljubić na zastupljenost konstitutivnog naroda u Domu naroda Federacije BiH.

"Željko Komšić je održao jedan građanski govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visok stepen kantonalizacije Federacije. On stalno govori o služenju svim građanima, što znači da ostaje na svom građanskom konceptu prije izbora", zaključila je Petrović, prenosi Dnevnik.hr.

Petrović ističe da Milorad Dodik navaljuje na politiku SAD-a i daje do znanja da mu je jasno da politika te velesile snažno drži ovakav koncept u BiH.

"On kritizira hrvatsku politiku i tu je čak i u pravu jer su i predsjednik Mesić i ondašnje vlade stajale mirno za vrijeme Berijevog i Petrićevog udara na Ustav.
Dragan Čović danas nije došao na inauguraciju i nije se službeno oglasio o razlozima nedolaska. Komšić ga je optužio da nije dao saglasnost da na inauguraciju dođu predsjednici Hrvatske i Srbije, iako su, kako tvrdi Komšić, za to oboje bili raspoloženi. Ključno je sada pitanje hoće li se u ustavnom roku konstituirati Dom naroda", izvijestila je Petrović.

Inače, jučerašnje obraćanje medijima obilježila je prepirka između Dodika i Petrović, a koja ga je pokušala prekinuti prilikom obraćanja.

"Nemojte vi mene prekidati. Ja govorim i ako vam se ne sviđa, možete izaći. Vi ste agresivni i upadate u riječ. To vjerovatno ne možete uraditi u svojoj zemlji", kazao je Dodik novinarki.

Petrović je također izazvala niz reakcija zbog izvještavanja s nacionalnim prizvukom na dan kada je Haški sud izrekao presudu takozvanoj hercegbosanskoj šestorci.

"Destabilizacija, kažem, Hrvata uvijek destabilizira Hrvatsku, jer, pitam se, ako to tako nastavi, ko će nama čuvati uski dio granice od Splita do Prevlake. Prema ovoj presudi, vjerovatno mudžahedini, povratnici iz Sirije", navela je tada Ivana Petrović u svom izvještaju iz Haga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: