{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik pokreće smjenu svih predstavnika Srba u institucijama BiH

20.11.2018. u 16:12
140
299
Dodik pokreće smjenu svih predstavnika Srba u institucijama BiH
140
Dodik pokreće smjenu svih predstavnika Srba u institucijama BiH
Foto: I.Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik već sutra pokrenut će aktivnosti na smjeni svih predstavnika Srba u institucijama BiH.
On je poručio da se vlast na državnom nivou mora uspostaviti što prije zajedničkim radom.

"Ja ću kao član Predsjedništva BiH već sutra poduzeti mjere da se svi predstavnici Srba u institucijama BiH i Vijeću ministara BiH smijene sa svih mjesta. Mislim da mogu bez obzira na čekanje uspostaviti sistem reprezentacije RS-a onako kako joj je narod dao mandat", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da mu je drago što je konstituirajuća sjednica protekla u najboljem red te da vjeruje kako će članovi Predsjednštva BiH uprkos tome što su iskazali različite pristupe kada je riječ o nekim pitanjima uspjeti osigurati dijalog.

"Moj osnovi cilj je vraćanje suvereniteta BiH kroz izbacivanje visokog predstavnika međunarodne zajednice i udaljavanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Ukoliko toga ne bude ja ne vidim razloga da se na nekim drugim pitanjima troši energija", rekao je Dodik.

Prema njegovom shvatanju intervencionizam je napravio sistem koji je u pat poziciji, a koji on kao član Predsjedništva BiH želi odblokirati. Podvukao je da se to ne može učiniti miješanjem stranih ambasadora u bh. procese.

"Morat ćemo da dolazimo do autentičnih odluka. Moja je želja da kažem kako sam izabran sa teritorije RS-a i ja ovdje dolazim kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Moja orbita sprovođenja politike RS-a, a to je poštivanja Ustava BiH bez drogacija", rekao je Dodik.

Istakao je kako niko ne treba očekivati od njega da će multilateralnim stvarima ili regionalnim imati drugačiji stav od stava susjedne Srbije.

"Ja smatram Srbiju zemljom koja je matična za naš narod i u tom pogledu ćemo dijeliti politike. Opet kažem, ne na štetu bilo koga drugog. Opredijeljen sam za regionalnu saradnju i mir. Mislim da stabilnosti i razvoja nema sa prisutnim međunarodnim intervencionizmom", kazao je Dodik.

Kako kaže, unaprijed je spreman da potpiše sve i jednu odluku za razvojni program u FBiH, ali će isto to tražiti od kolega iz FBiH da učine u RS-u. On je rekao da je ranije imao negativna iskustva i da takve stvari ubuduće neće intervenisati.

"Mi hoćemo da gradimo gasovod i on se kači na gasovod sa Srbijom. Hoćemo odmah dozvole. Ako ih nema, ja ne vidim razlog da nešto radim ovdje. Ja nisam došao ni da se slikam, ni da putujem, a ni da uzimam dnevnice, rekao je Dodik.

Obraćanje medijima obilježila je i prepirka Dodika sa novinarkom jedne hrvatske televizije, a koja ga je pokušala prekinuti prilikom obraćanja.

"Nemojte Vi mene prekidati. Ja govorim i ako vam se ne sviđa možete izaći. Vi ste agresivni i upadate u riječ. To vjerovatno ne možete uraditi u svojoj zemlji", kazao je Dodik novinarki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: