BiH
0

Uređena Aleja ambasadora u sarajevskoj općini Stari Grad

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Projekt revitalizacije i vegetativnog uređenja popularne šetnice Aleje ambasadora na području općine Stari Grad u Sarajevu priveden je kraju.

Ukupno 43 stabla lipe su zamijenjena novim, jer su bila oštećena ili bolesna te se pristupilo revitalizaciji Aleje ambasadora.

Sektor za odnose s javnošću Općine Stari Grad saopćio je da je urađeno okopavanje i prihranjivanje, te se vrši redovni nadzor i prati stanje sadnica.

"Na kompletnom lokalitetu Aleje ambasadora urađeno je sezonsko vegetativno održavanje ukupno 149 lipa, okopavanje i prihranjivanje, zavisno od potreba. U Aleji je pokošena trava i izvršeno sakupljanje i odvoz neorganskog otpada te je počelo njeno vegetativno uređenje. Trenutno se vrši sadnja šimšira i dunjarica, doprema biljnog materijala, treseta i korpi za smeće", navodi se.

Općina Stari Grad izvršila je, putem Službe za privredu, terenski obilazak lokaliteta i pregled svakog stabla od ulaza u Aleju ambasadora do lokaliteta "Da Riva" odnosno mosta na Mošćanici kod Da Rive.

Za potrebe revitalizacije stabala te hortikulturnog i vegetativnog uređenja i održavanja Aleje ambasadora za ovu godinu bit će izdvojeno oko 17.000 KM.

Za radove je angažiran KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo. U Aleji ambasadora zasađene su bijela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia), sitnolisna lipa (Tilia parvifolia i Tilia cordata), cvjetna i drugi varijeteti.

Na inicijativu Općine Stari Grad Sarajevo 2002. godine pokrenut je Projekt formiranja aleje lipa pod nazivom "Aleja ambasadora", koja obuhvata prostor šetnicom duž rijeke Miljacke odnosno prostor od Bentbaše do Kozije ćuprije. Šetnica je čitavom dužinom asfaltirana. Dužina Aleje je 2.800 m, a od 2002. godine dosad zasađeno je 149 lipa.