Predmet "Diploma"
16

Ured disciplinskog tužioca potvrdio: Podnijeli smo tužbu protiv Olega Čavke

Klix.ba
Oleg Čavka
Oleg Čavka
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH podnio je jučer disciplinsku tužbu protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Olega Čavke, potvrđeno je za Klix.ba u Uredu disciplinskog tužioca.

Tužba je podnesena zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 57. tačka 3. Zakona o VSTV-u BiH, odnosno očiglednog kršenja obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ili drugim osobama.

Žurnal je jučer objavio da je Oleg Čavka tužen zato što je, bez formalne naredbe o provođenju istrage, počeo samoinicijativno da istražuje na koji način je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu.

Čavka je predmet "Diploma" otvorio na osnovu pisanja Žurnala o ilegalnoj prodaji diploma u Širokom Brijegu, ali je istragu usmjerio prema direktoru OSA-e BiH. Državni tužitelj je tužen i zbog nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala Azre Omerović.

Tokom istrage, kako piše Žurnal, Ured disciplinskog tužioca je utvrdio da je Oleg Čavka kompletnu istragu vodio proizvoljno te da je upravo Tužilaštvo BiH izdalo naredbu Prosvjetnoj inspekciji RS-a da provjeri isključivo diplomu direktora OSA-e, nakon čega su institucije RS-a poništile diplomu Osmana Mehmedagića.

Na pitanje da li je tačno da je tužba pokrenuta, jer je tužitelj Čavka bez naredbe o provođenju istrage istraživao diplomu direktora OSA-e, iz Ureda disciplinskog tužioca odgovorili su kako o tome ne mogu govoriti u ovom momentu.

"U ovoj fazi postupka možemo samo potvrditi da je tužba podnesena zbog postupanja u predmetu u javnosti poznatom kao predmet 'Diploma'", kazali su nam iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Napominju da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost pravosnažno ne utvrdi odlukama disciplinskih komisija i VSTV-a BiH.