Nakon natpisa u medijima
79

Ured disciplinskog tužioca BiH formirao predmet o postupanju sutkinje iz Gradačca

N. V.
Mjesto gdje je ubica Nermin Sulejmanović u Gradačcu ostavio auto prije bijega od policije (Foto: A. K./Klix.ba)
Mjesto gdje je ubica Nermin Sulejmanović u Gradačcu ostavio auto prije bijega od policije (Foto: A. K./Klix.ba)
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (UDT) je formirao predmet po službenoj dužnosti o postupanju sudije Općinskog suda u Gradačcu.
UDT BiH je formirao predmet po službenoj dužnosti na osnovu članaka objavljenih u medijima o postupanju sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović.

"Ured će istragom utvrditi relevantne činjenice predmeta, kako bi se ispitali navodi o povredi službene dužnosti sudije u postupku donošenja odluke", navedeno je.

Početkom jula ove godine je Nizama Hećimović, koja je u petak monstruozno ubijena, zatražila od nadležnih institucija da nju i bebu zaštite od nasilnika, njenog nevjenčanog supruga. Policija je 7. augusta zatražila zabranu prilaska za Nermina Sulejmanovića, međutim Općinski sud u Gradačcu je to odbio s obzirom na to da Nizama nije htjela svjedočiti u ovom slučaju, odnosno plašila se.

Četiri dana kasnije je brutalno ubijena u uživo prijenosu na Instagramu.

Ubica nije dobio zabranu prilaska, niti je žrtva zaštićena od nasilnika kojeg je prijavila nadležnima. Rješenje o neodređivanju zabrane prilaska je potpisala sutkinja Numanović protiv koje UDT BiH sada vodi postupak.

Iz organa vlasti TK se pravdaju da su potrebni bolji zakoni kako bi se zaštitile žrtve nasilja u porodici s obzirom na to da su im, kako kažu, u slučaju povlačenja prijave ruke svezane, no bez obzira na zabranu prilaska, ne postoji opravdanje za to što je Nizama ostala nezaštićena.