KCUS
0

Urađene operacije teških deformiteta kičme kod troje djece iz BiH

FENA
KCUS (Foto: Arhiv)
KCUS (Foto: Arhiv)
Tim ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo pod supervizijom vrhunskih stručnjaka iz Spinalnog centra Istanbul uradio je u petak i subotu na sarajevskoj Klinici operacije teških deformitetima kičmenog stupa (skolioza) kod troje djece iz Bosne i Hercegovine.

Docent dr. Mirza Bišćević kazao je Agenciji FENA da su ti operativni zahvati rađeni najsavremenijom metodom, pomoću vijaka, uz praćenje aktivnosti kičmene moždine specijalnim uređajem što te operacije čini sigurnim.

On kaže da je operacije istom metodom, ali kod blažih oblika deformitete, ovaj tim radio i ranije samostalno.

On navodi da svaku skoliozu treba operirati dok je još blaga, dok su krivine mekane, odnosno dok se mogu korigirati u potpunosti. U ovom slučaju, kod djece koja su operirana radilo se o zapuštenim krivinama sa sto stepeni, a vježbe ne mogu pomoći ispravljanju tih deformiteta.

"Ova djeca su godinama nosila korzete, koji u pravilu ne ispravlja kičmu nego samo zaustavlja progresiju krivljenja", navodi doc. dr. Bišćević. On dodaje da su fiksacije korzetom efikasne u slučaju kad su krivine do 40 stepeni, za sve iznad toga preporučuju se operacije.

Djeca koja su operirana u okviru posljednje posjete turskog tima hirurga dobro se i brzo oporavljaju, a najdalje za sedam dana napustit će bolnicu. Te osobe sad ne samo da imaju ravna leđa nego su i osposobljene za sve vrste sportova i fizičkih aktivnosti.

Blaži oblici iskrivljenja kičme uglavnom ostaju nezapaži. Stoga ljekari ovog tima roditeljima savjetuju da čim kod djece primijete krivljenje kičme potraže njihov savjet u ambulanti Klinike za ortopediju i traumatogiju.

Medicinski tim iz Turske predvodili su doc. dr. Mehmet Tezer i prof. dr. Ahmet Alanay, a u domaćem timu bio je i prim.dr. Adnan Dizdar.

Spinalni centar Istanbul (Istanbul Spine Centar, Florence Nightingale Hospital) najpoznatiji je centar za kičmu u Turskoj i među vodećim te vrste u svijetu.

Docent dr. Bišćević kaže da je nakon njegove posjete Spinalnom centru u Istanbulu šef tog centra prof. dr. Azmi Hamzaoglu osigurao preko turske privredne komore - TOBB, vrijednu donaciju za nabavku opreme koja će se koristitu u hirurgiji kičme u Sarajevu.