{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ovdašnji kardiohirurški tim visoko je profesionalan"

F
26.2.2010. u 16:26
0
1
"Ovdašnji kardiohirurški tim visoko je profesionalan"
0
Direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof. dr. Faris Gavrankapetanović i kardiohirurg s AKH klinike u Beču prof. dr. Gregor Volonek potpisali su danas u Sarajevu ugovor o saradnji.
Profesor dr. Gavrankapetanović kazao je Feni tim povodom da je ugovor produžen na period od dvije godine i ima dvije komponente - humanitarnu i komercijalnu. Humanitarna komponenta bit će realizirana u saradnji s Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, a koji je finansijer vertikalnog programa zdravstvene zaštine i izmještanja pacijenata po određenom pravilniku.

Profesor dr. Volonek kaže da namjerava intenzivirati dolaske te razmišlja da dolazi svaki drugi mjesec. Sve će, kaže, ipak ovisiti od potrebe i broja pacijenata. Prema nekim informacijama zasad je znatno smanjena lista čekanja za djecu koja bi trebalo da budu operativno obrađena ili urađena kateterizacija u odnosu na listu čekanja kod odraslih.

Ajša Pavelić, koordinatorica i idejni tvorac projekta "Dječije srce Sarajeva", putem kojeg su brojna djeca iz BiH kardiohirurški operirana u AKH klinici u Beču, ukazala je danas na potrebu pravovremene i kvalitetnije informiranosti roditelja djece sa srčanim problemima te istaknula da je za ovdašnje stanovništvo "najkraći put do uspješne operacije Sarajevu (KCUS)".

S tim u vezi istaknula je da je s dr. Tomicom Božić iz Kliničke bolnice u Mostaru dogovorena saradnja. "Ona bi trebalo da bude izvor informacija roditeljima oboljele djece koji je najkraći put da dođu do kvalitetne operacije umjesto da razmišljaju o tome da idu van granica BiH", kaže ona.

U okviru posljednje posjete kardiohirurg prof. dr. Volonek u saradnji s domaćim kardiohirurškim timom uradio je operacije kod osam malih pacijenata i svi se dobro osjećaju. Među operiranom djecom najviše je beba.

Nakon dugogodišnje saradnje s ovdašnjim stručnjacima iz oblasti kardiohirugije prof. dr. Volonek izrazio je danas zadovoljstvo visokim nivoom njihove profesionalnosti i naglasio da se oni iz godine u godinu sve više usavršavaju.

"Impresioniran sam onim što je učinjeno u Sarajevu. Kad smo počinjali, nije bilo puno uvjeta za kardiohirurgiju, pogotovo ne za pedijatrijsku kardiohirurgiju. Međutim, u KCUS-u smo sreli vrlo kvalitetan tim i uvjerili smo ih da ono što radimo zaista ima smisla. Ovaj lokalni tim je visoko profesionalan. Nedostaje određenog iskustva, ali vidan je napredak iz godine u godinu", kaže prof. dr. Volonek. On je ponosan što može doprinijeti razvoju ovdašnje kardiohirurgije.

Saradnja s profesorom dr. Volonekom traje već jedanaest godina. Za to vrijeme operirano je 315-ero djece i urađeno 130 kateterizacija srca (liječenje 20-ero djece je završeno s tom procedurom bez otvaranja grudnog koša).

U međuvremenu urađen je još jedan ugovor s prof. dr. Volonekom i Klinikom u Beču u okviru kojeg je 85 pacijenata bilo na operativnom liječenju. Od toga je kod 80 pacijenata urađena operacija na otvorenom srcu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: