Doktor Gregor Volonek
0

"Ovdašnji kardiohirurški tim visoko je profesionalan"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof. dr. Faris Gavrankapetanović i kardiohirurg s AKH klinike u Beču prof. dr. Gregor Volonek potpisali su danas u Sarajevu ugovor o saradnji.

Profesor dr. Gavrankapetanović kazao je Feni tim povodom da je ugovor produžen na period od dvije godine i ima dvije komponente - humanitarnu i komercijalnu. Humanitarna komponenta bit će realizirana u saradnji s Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, a koji je finansijer vertikalnog programa zdravstvene zaštine i izmještanja pacijenata po određenom pravilniku.

Profesor dr. Volonek kaže da namjerava intenzivirati dolaske te razmišlja da dolazi svaki drugi mjesec. Sve će, kaže, ipak ovisiti od potrebe i broja pacijenata. Prema nekim informacijama zasad je znatno smanjena lista čekanja za djecu koja bi trebalo da budu operativno obrađena ili urađena kateterizacija u odnosu na listu čekanja kod odraslih.

Ajša Pavelić, koordinatorica i idejni tvorac projekta "Dječije srce Sarajeva", putem kojeg su brojna djeca iz BiH kardiohirurški operirana u AKH klinici u Beču, ukazala je danas na potrebu pravovremene i kvalitetnije informiranosti roditelja djece sa srčanim problemima te istaknula da je za ovdašnje stanovništvo "najkraći put do uspješne operacije Sarajevu (KCUS)".

S tim u vezi istaknula je da je s dr. Tomicom Božić iz Kliničke bolnice u Mostaru dogovorena saradnja. "Ona bi trebalo da bude izvor informacija roditeljima oboljele djece koji je najkraći put da dođu do kvalitetne operacije umjesto da razmišljaju o tome da idu van granica BiH", kaže ona.

U okviru posljednje posjete kardiohirurg prof. dr. Volonek u saradnji s domaćim kardiohirurškim timom uradio je operacije kod osam malih pacijenata i svi se dobro osjećaju. Među operiranom djecom najviše je beba.

Nakon dugogodišnje saradnje s ovdašnjim stručnjacima iz oblasti kardiohirugije prof. dr. Volonek izrazio je danas zadovoljstvo visokim nivoom njihove profesionalnosti i naglasio da se oni iz godine u godinu sve više usavršavaju.

"Impresioniran sam onim što je učinjeno u Sarajevu. Kad smo počinjali, nije bilo puno uvjeta za kardiohirurgiju, pogotovo ne za pedijatrijsku kardiohirurgiju. Međutim, u KCUS-u smo sreli vrlo kvalitetan tim i uvjerili smo ih da ono što radimo zaista ima smisla. Ovaj lokalni tim je visoko profesionalan. Nedostaje određenog iskustva, ali vidan je napredak iz godine u godinu", kaže prof. dr. Volonek. On je ponosan što može doprinijeti razvoju ovdašnje kardiohirurgije.

Saradnja s profesorom dr. Volonekom traje već jedanaest godina. Za to vrijeme operirano je 315-ero djece i urađeno 130 kateterizacija srca (liječenje 20-ero djece je završeno s tom procedurom bez otvaranja grudnog koša).

U međuvremenu urađen je još jedan ugovor s prof. dr. Volonekom i Klinikom u Beču u okviru kojeg je 85 pacijenata bilo na operativnom liječenju. Od toga je kod 80 pacijenata urađena operacija na otvorenom srcu.