MVP BiH
0

Upute državljanima BiH u japanu

FENA
Prema informacijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Tokiju, bh. građani koji borave u Japanu ne treba da uzimaju tablete IP, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Uzimanje tableta treba početi kada Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Ministarstvo zdravlja Japana budu dali jasne instrukcije da je to potrebno.

U slučaju potrebe, sve lokalne vlasti širom Japana imaju dovoljne zalihe IP-a, saopćeno je.

Više informacija o hitnosti uzimanja tableta IP može se pronaći na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Najnužnije podatke o stepenu radioaktivnosti na lokalnom području imaju lokalne vlasti i zbog toga se preporučuje da svi zainteresirani prvo posjete njihove web stranice.

Ukoliko među našim državljanima u Japanu ima saznanja da je neko od bh. državljana eventualno nestao, potrebno je odmah kontaktirati Ambasadu BiH u Tokiju na broj telefona: 0081 3 5422 8231.

Porodice ili prijatelji u Bosni i Hercegovini o eventualno nestaloj osobi mogu obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na broj telefona: 033 281 310.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Tokiju održava redovne kontakte s bh. građanima u Japanu, a organizirala je i kolektivno davanje krvi državljana BiH u Tokiju za nastradale u zemljotresu i cunamiju.