{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uputa za Italijane: BiH je sigurna kao Sjeverna Koreja, Tunis i Saudijska Arabija

30.6.2015. u 19:40
75
297
Uputa za Italijane: BiH je sigurna kao Sjeverna Koreja, Tunis i Saudijska Arabija
75
Italijansko ministarstvo vanjskih poslova označilo je Bosnu i Hercegovinu kao državu u koju građani Italije trebaju "putovati sa oprezom".


Prema podacima ministarstva, italijanski list Corriere della Sera načinio je mapu podijeljenu na četiri zone - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu.

Zelenu zonu zauzimaju države u koje Italijani mogu putovati bez posebne bojazni. Žute zemlje, koje uključuju BiH, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju, predstavljaju destinacije u koje se treba "putovati sa oprezom". Narandžasta boja predstavlja zemlje u koje Italijani ne bi trebali putovati bez prijeke potrebe, dok u crvena područja Ministarstvo uopće ne preporučuje odlazak.

S obzirom na sigurnosno stanje, sa regijom Balkana italijansko ministarstvo poistovjećuje Saudijsku Arabiju, Ukrajinu, Indiju, Sjevernu Koreju i Indoneziju. S druge strane, prema mišljenju zvaničnog Rima, Liban, Turska, Oman i Malezija su države koje su sigurnije od Bosne i Hercegovine i naših istočnih susjeda.

Najnesigurnije države su Libija, Alžir, Sirija, Irak, Afganistan i Pakistan. Zanimljivo je kako se Tunis, država u kojoj je nedavno ubijeno 38 stranaca, nalazi u istoj zoni kao i balkanske zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: