Zahtjev Sindikata
272

Upućen prijedlog da se konkursi za nastavnike u školama u Sarajevu raspisuju u maju

N. O.
Saudin Sivro (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS, na čelu sa predsjednikom Saudinom Sivrom, uputio je prijedlog za izmjenu pravilnika za zapošljavanje radnika usljed nedavnih problema u osnovnim školama zbog neriješenog pitanja nastavnog kadra.
Ovogodišnji početak školske godine u osnovnim školama Kantona Sarajevo obilježili su brojni problemi, žalbe pa i protesti roditelja zbog neriješenog pitanja nastavnog kadra i promjena osoblja uzrokovanih neadekvatnim vremenskim planiranjem i trajanjem ugovora.

Počev od Osnovne škole "Behaudin Selmanović" u Briješću gdje roditelji protestuju zbog promjene učiteljice kojoj je tik pred početak školske godine istekao ugovor te je zbog toga prestala sa radom, slična situacija desila se i u Osnovnoj školi "Edhem Mulabdić" gdje su zbog nove učiteljice roditelji mališana jednog odjeljenja najavili bojkot nastave

Naime, problem ovih škola, ali i brojnog nastavnog osoblja, jeste bilo vrijeme raspisivanja konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta koji je do sada bio rezervisan za mjesec august i zbog trajanja ovog postupka, školska godina bi započela bez riješenog pitanja nastavnog osoblja.

Svojim prijedlogom izmjene pravilnika upućenim ministrici odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naidi Mumunović-Hota sindikat pokušava promijeniti ovu praksu.

Kako su naveli u predloženoj verziji pravilnika sindikat zahtjeva sljedeću izmjenu:

"Ako škole upražnjena radna mjesta nisu popunila na način predviđen u stavovima (1), (2), (3), (4), do 05.05. tekuće godine su obavezne ministru podnijeti zahtjev za davanje saglasnosti za raspisivanje javnog konkursa."

Ovom odredbom će se omogućiti školama da nakon upisa prvačića koji završava u februaru izvrše evaluaciju potreba i tekućih ugovora osoblja te da do maja mogu tražiti od ministarstva raspisivanje konkursa za popunjavanje upražnjenih mjesta ukoliko je to potrebno.

Ključna stvar koju predviđaja izmjena zakona očitava se u stavu (7) Pravilnika koji kaže: "Saglasnost za raspisivanje javnog konkursa Ministarstvo dostavlja ustanovi koja je tražila saglasnost, u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahtjeva".

Ovim bi se Ministarstvu dalo dovoljno vremena na procjenu zahtjeva ustanove koja je tražila saglasnost za raspisivanje konkursa, te bi cijeli proces mogao biti završen u mjesecu julu/augustu zahvaljujući kojem bi škole na početku nove školske godine imale spreman nastavni kadar.

Također, ovim izmjenama bi se spriječili problemi kojima svjedočimo posljednjih dana odnosno nemogućnost organizovanja nastave jer nemaju dovoljno zaposlenog osoblja.

Sindikat je shodno navedenom tražio hitan sastanak na kojem bi usaglasili tekst Pravilnika, te su zatražili da njemu prisustvuju, pored predstavnika Ministarstva i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, i predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Kantona Sarajevo.