Otvorena ski-sezona
109

Uprkos topljenju snijega, prvi skijaši na Vlašiću probali staze

Piše: E. M.
Skijaši na Vlašiću (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Puštanjem u rad ski-liftova Babanovac I i II te ski-lifta Markovac na Vlašiću je danas zvanično otvorena skijaška sezona koja će trajati dok vremenski uvjeti budu adekvatni za skijanje na ovoj bh. planini.

Današnji ambijent otvorenja skijaške sezone na Vlašiću narušio je jugo koji od jutra puše na Vlašiću, zbog čega staze, koje su sinoć bile u savršenom stanju, jutros nisu tako kvalitetne. Međutim, skijaše raduje informacija da su za večeras najavljene nove padavine i niže temperature.

Radenko Jokanović jutros je među prvima probao skijašku stazu na Vlašiću te dodao da se nada novom snijegu.


"Danas je otvorena skijaška sezona, staze su fantastične za ovu količinu snijega i vremenske uvjete i još uvijek se može skijati. Najavljene su padavine od večeras i ako prognoze budu dobre staze će biti spremne da tokom vikenda prime skijaše iz BiH", izjavio je Jokanović koji skija već 20-ak godina.

Iz firme Ozon koja upravlja ski-liftovima na Vlašiću su poručili kako će cijena dnevne karte od 9 do 16 sati biti 27 KM, dok će poludnevna karta u vremenu od 9 do 12:30 ili od 12:30 do 16 sati koštati 18 KM.

Većina hotelijera na Vlašiću već sada ima popunjene kapacitete za zimu. U razgovoru za Klix.ba menadžer hotela Pahuljica Sead Deljkić je izjavio kako ove godine imaju dosta gostiju iz Dalmacije.


"Smještajni kapaciteti kod nas su popunjeni u potpunosti od 20. decembra pa do novogodišnjih praznika. Nakon toga nam slijedi kratka pauza pa ponovo nakon 11. januara imamo najavljene goste. Posjećenost na Vlašiću je u porastu iz godine u godinu, a za razliku od proteklih godina, ove godine imamo veći broj gostiju iz Dalmacije", izjavio je Deljkić.

Manifestacija zvaničnog otvorenja zimske turističke sezone u Srednjobosanskom kantonu bit će održana na Vlašiću od 22. do 24. decembra uz tradicionalno "Šankanje" koje okupi veliki broj posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine.