Inzko o BiH u Bruxellesu
0

'Uprkos pozivima na podjele ima napretka'

FENA
Bosna i Hercegovina je postigla određeni napredak u ispunjavanju uvjeta EU, ali potrebno je uložiti više napora da bi se ispunili ciljevi i uvjeti za tranziciju OHR-a, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko visokim zvaničnicima EU danas u Bruxellesu.

U toku svoje posjete prijestolnici EU, Inzko je informirao ambasadore Odbora za politiku i sigurnost, ključnog tijela EU za vanjsku politiku, o situaciji u BiH, te obavio razgovore s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

U obraćanju Odboru za politiku i sigurnost visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozdravio je usvajanje niza ključnih zakona u Parlamentu BiH, posebno iz smjernica za liberalizaciju viznog režima, kao važan korak u procesu integracije u EU.

Istovremeno je izrazio žaljenje zbog činjenice da napredak nije postignut na postizanju svih pet ciljeva i dva uvjeta koje je Vijeće za provedbu mira postavilo za zatvaranje OHR-a i tranziciju ka intenzivnijem angažmanu Evropske unije u BiH, kao i zbog nastavka retorike kojom se poziva na podjele.

“Moj prioritet je i dalje da omogućim domaći politički dijalog i kompromis, čiji je cilj stvaranje potrebnih uvjeta za tranziciju OHR-a u jak angažman predvođen Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini”, rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Postizanje “prihvatljivog i održivog” rješenja za pitanja imovine odbrambenih struktura i podjelu vlasništva nad državnom imovinom su najhitniji zadaci pred političkim liderima BiH. Inzko je još jednom istakao da u potpunosti podržava domaće političke inicijative čiji je cilj postizanje napretka.

“Prudski proces zasnovan na lokalnom političkom dijalogu je postavio temelje za napredak u određenom broju pitanja, a moj ured je spreman pružiti pomoć za dalje razgovore u tom smjeru”, rekao je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je naglasio da je zajednička posjeta visokog predstavnika EU Javiera Solane i američkog potpredsjednika Josepha Bidena poslala jasnu poruku domaćim političkim liderima da “trenutni tempo provedbe reformi ne odgovara deklariranom interesu Bosne i Hercegovine za integraciju u EU i NATO”.

Taj nedostatak mora se hitno otkloniti kako bi se spriječilo da Bosna i Hercegovina još više zaostane za svojim susjedima u procesu euroatlantskih integracija, zaključio je Inzko.