{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH: Kantoni i dalje koriste termine "županija" i "bošnjački jezik"

Piše: Er. M./Klix.ba
6.10.2017. u 18:41
237
347
Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH: Kantoni i dalje koriste termine "županija" i "bošnjački jezik"
237
Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH: Kantoni i dalje koriste termine "županija" i "bošnjački jezik"
U ustavima četiri bh. kantona i dalje se upotrebljava termin "županija" uprkos tome što je Ustavni sud FBiH još 1998. godine proglasio neustavnom upotrebu tog termina. Pored toga, u najvišim pravnim aktima četiri kantona službeni jezik bošnjačkog naroda u BiH naziva se nepostojećim "bošnjačkim" umjesto bosanskim jezikom.
Ustavni sud Federacije BiH još 7. jula 1998. godine donio je odluku postupajući prema apelaciji tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića u kojoj je jasno utvrđeno da upotreba naziva županija u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

"Utvrđeno je da član 30. Ustava Zapadnohercegovačkog kan­tona, kojim je uređeno da Kanton ima župana, nije u skladu s članom V. 3. 8. (1) Ustava Federacije kojim je uređeno da svaki kanton ima predsjednika. Ustav Federacije ne poznaje naziv županija, već koristi naziv kanton za pojam federalnih jed­inica. Stoga upotreba naziva županija umjesto kanton u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona, nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine", pisalo je u odluci Ustavnog suda FBiH.Pored toga, navedeno je i da je Članom 10. stav 1. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona uređeno da su službeni jezici kantona "hrvatski i bošnjački jezik", što je u suprotnosti s članom I. 6. (1) Ustava Federacije, objavljenom na bosanskom i hrvatskom jeziku, kojim je propisano da su službeni jezici Federacije BiH bosanski i hrvatski jezik.

Ova odluka posebno je simbolična s obzirom na to da se u još tri kantona u FBiH umjesto termina "kanton" upotrebljava termin "županija". Riječ je o Posavskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu 10.Šta više, 19. godina nakon odluke Ustavnog suda FBiH zvanični organi vlasti u ovim kantonima u svom nazivu imaju neustavne termine poput naprimjer Vlade Županije Posavske, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Skupštine Hercegbosanske županije.

Prihvatanje nepostojećeg "bošnjačkog jezika" kao službenog jezika bošnjačkog konstitutivnog naroda nije karakteristično samo za manji bh. entitet, nego i za Federaciju BiH u kojoj većinski žive Bošnjaci.Tako u Ustavu Posavskog kantona u Članku 10. stoji da su službeni jezici kantona hrvatski i bošnjački jezik.

"Službeni jezici kantona su hrvatski i bošnjački jezik. Službeno pismo je latinica.
Ostali jezici se mogu upotrebljavati kao sredstva komunikacije i nastave, sukladno zakonu", piše u Ustavu Posavskog kantona.Isto piše i u ustavima Zapadnohercegovačkog kantona, Kantona 10 i Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem su također kao službeni jezici navedeni hrvatski i bošnjački jezik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: