{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH: Kantoni i dalje koriste termine "županija" i "bošnjački jezik"

6.10.2017. u 18:41
237
347
Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH: Kantoni i dalje koriste termine "županija" i "bošnjački jezik"
237
Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH: Kantoni i dalje koriste termine "županija" i "bošnjački jezik"
U ustavima četiri bh. kantona i dalje se upotrebljava termin "županija" uprkos tome što je Ustavni sud FBiH još 1998. godine proglasio neustavnom upotrebu tog termina. Pored toga, u najvišim pravnim aktima četiri kantona službeni jezik bošnjačkog naroda u BiH naziva se nepostojećim "bošnjačkim" umjesto bosanskim jezikom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ustavni sud Federacije BiH još 7. jula 1998. godine donio je odluku postupajući prema apelaciji tadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića u kojoj je jasno utvrđeno da upotreba naziva županija u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

"Utvrđeno je da član 30. Ustava Zapadnohercegovačkog kan­tona, kojim je uređeno da Kanton ima župana, nije u skladu s članom V. 3. 8. (1) Ustava Federacije kojim je uređeno da svaki kanton ima predsjednika. Ustav Federacije ne poznaje naziv županija, već koristi naziv kanton za pojam federalnih jed­inica. Stoga upotreba naziva županija umjesto kanton u članovima Ustava Zapadnohercegovačkog kantona, nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine", pisalo je u odluci Ustavnog suda FBiH.Pored toga, navedeno je i da je Članom 10. stav 1. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona uređeno da su službeni jezici kantona "hrvatski i bošnjački jezik", što je u suprotnosti s članom I. 6. (1) Ustava Federacije, objavljenom na bosanskom i hrvatskom jeziku, kojim je propisano da su službeni jezici Federacije BiH bosanski i hrvatski jezik.

Ova odluka posebno je simbolična s obzirom na to da se u još tri kantona u FBiH umjesto termina "kanton" upotrebljava termin "županija". Riječ je o Posavskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu 10.Šta više, 19. godina nakon odluke Ustavnog suda FBiH zvanični organi vlasti u ovim kantonima u svom nazivu imaju neustavne termine poput naprimjer Vlade Županije Posavske, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Skupštine Hercegbosanske županije.

Prihvatanje nepostojećeg "bošnjačkog jezika" kao službenog jezika bošnjačkog konstitutivnog naroda nije karakteristično samo za manji bh. entitet, nego i za Federaciju BiH u kojoj većinski žive Bošnjaci.Tako u Ustavu Posavskog kantona u Članku 10. stoji da su službeni jezici kantona hrvatski i bošnjački jezik.

"Službeni jezici kantona su hrvatski i bošnjački jezik. Službeno pismo je latinica.
Ostali jezici se mogu upotrebljavati kao sredstva komunikacije i nastave, sukladno zakonu", piše u Ustavu Posavskog kantona.Isto piše i u ustavima Zapadnohercegovačkog kantona, Kantona 10 i Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem su također kao službeni jezici navedeni hrvatski i bošnjački jezik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: