BiH
106

Uprkos lošem vremenu veliki broj biciklista učestvuje u utrci Giro di Sarajevo

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Blizu 2.000 bicklista započeli su na Dobrinji tradicionalnu blicklističku utrku Giro di Sarajevo. Glavni grad BiH je domaćin ove manifestacije sedmi put.

Uprkos lošem vremenu ni ove godine ne manjka broj učesnika. Među biciklistima su djeca, mladi, ali i starije osobe koje učešće u ovoj utrci daju svoj doprinos za poboljšanje biciklističke infrastrukture u Sarajevu.

Bicklisti voze poznatom rutom od Dobrinje do Vijećnice, a utrku završavaju na Vilsonovom šetalištu gdje će najboljima biti uručene nagrade, kao i drugim učesnicima nasumičnim odabirom.

"Više je učesnika nego što smo očekivali. Nismo se nadali ovoliko broju jer je loše vrijeme. Problem biciklista je puno veći nego što se čini. Većina ljudi misli da biciklistima staze trebaju za rekreaciju, nama bicikli trebaju i kao prevozno sredstvo", kazao je Loren Keserović, koordinator projekta "Giro di Sarajevo".

Također, danas u 18:45 sati održat će se prvi Giro Drag Race, odnosno trka ubrzanja na biciklima, u kojem će učestvovati 64 takmičara.

Zbog održavanja vožnje će doći i do izmjene u odvijanju saobraćaja. U vremenu od 17 do 19 sati saobraćaj će biti etapno obustavljan na dionici: Bulevar Mimara Sinana-G Transverzala-Ramiza Salčina-Lukavička cesta-Ante Babića-Bulevar Meše Selimovića-Zmaja od Bosne-Hiseta-Obala Kulina Bana-Telali-Mula Mustafe Bašeskije-Maršala Tita i Vrbanja.