Dan nezavisnosti
446

Uprkos kiši i vjetru na Fortici iznad Mostara se zavijorila državna zastava uz intoniranje himne BiH

G. Š.
Uprkos kiši i snažnom vjetru na Fortici iznad Mostar danas se zavijorila državna zastava BiH uz intoniranje himne naše zemlje u čast 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji se u najvećem hercegovačkom gradu obilježava nizom sadržaja.

Svečanosti su prisustvovali građani i visoki dužnosnici, koji su pod zastavom na jarbolu od 30 metara visine s dimenzijama šest puta 12 metara podsjetili na značaj današnjeg dana, kad su se građani BiH na referendumu odlučili za nezavisnu i suverenu državu BiH.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerif Špago je izrazio zadovoljstvo što se zastava podigla na Fortici iznad Mostar te naglasio kako je ona simbol države i ono što treba paziti i čuvati te novim generacijama razvijati osjećaj ljubavi prema njoj i državi BiH.

"BiH je u svijetu predstavljena na svjetskim i svim drugim događajima, sa svojim simbolima, to jeste zastavom i grbom i svim onim što ide uz nezavisnu državu BiH", rekao je Špago.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je izrazio nadu da će se ovaj praznik vrlo brzo proslaviti u cijeloj državi BiH, kao što i zaslužuje.

"O značaju ovog datuma ne treba posebno govoriti, ali s aspekta Grada Mostar bih rekao da smo mi jučer imali niz manifestacija povodom obilježavanja ovog važnog datuma i da smo gradonačelnik Mostara i ja kao predsjednik Gradskog vijeća organizovali svečani prijem. Posebna poruka iz Mostar je išla o novom zajedništvu i priči kakvu BiH želimo, doživljavamo i za kakvu se zalažemo, te da je to država svih radnopravnih naroda i građana na teritoriju cijele BiH. Mislim da iz Mostara takve poruke idu već dvije godine i da će se nastaviti, te biti pokretač novih odnosa u BiH", poručio je Marić.

Program koji se održava pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafera Alića i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerifa Špage nastavljen je odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima u odbrambeno oslobodilačkom ratu od 1992.do 1995. godine na Šehitlucima u Mostaru.

Nakon toga će uslijediti svečana akademija u Narodnom pozorištu Mostar, koja će okupiti broje građane i visoke zvanice na obilježavanju ovog važnog historijskog dana za BiH.