BiH
1

Uprkos buntu učenika profesor sporta Kenan Sućeska dobio otkaz

Klix.ba
Profesor tjelesnog odgoja Kenan Sućeska, zbog kojeg je više od 300 učenika Srednje medicinske škole Jezero protestovalo prošlog ponedjeljka, i zvanično je dobio otkaz. Na njegovo mjesto došao je profesor koji je nedavno završio pripravnički staž, a magistar sporta Sućeska s trogodišnjim radnim iskustvom otići će na Biro za zapošljavanje.

Na mjesto profesora sporta u Srednjoj medicinskoj školi došao je prije skoro tri godine putem konkursa. Primljen je na ugovor u trajanju od jedne godine. Mjesec dana nakon njega došao je novi kolega Sanjin Škomo, koji je odrađivao pripravnički staž putem Zavoda za zapošljavanje, a danas je dobio Sućeskino mjesto.

"Nakon što nam je isteklo godinu dana izašao je novi konkurs u kojem se traži profesor za četiri časa, umjesto 20 i nešto, kako je do tada bilo. Ja sam se ponovo prijavio i prošao i kada sam pitao šta je sa ostalih 20 časova koje sam do tada imao, rekli su mi da su ih dodijelili kolegi koji je pripravnik. Potom je taj konkurs poništen i meni su dali novi ugovor na šest mjeseci, kao i kolegi pripravniku, a da bi opravdali njegovo mjesto od svih profesora su uzeli po dva časa i dali njemu kako bi imao ispunjenu normu", rekao je za Klix.ba profesor Sućeska.

Tada je Kenanov otac Halil prijavio sve nadležnoj inspekciji rada u kojoj su mu, kako Sućeska tvrdi, rekli "da se ne kači s direktoricom jer oni imaju velika ovlaštenja, pogotovo zato što je Kenan primljen samo na šest mjeseci". Potom Kenan potpisuje ugovor na godinu dana.

"Ove školske godine raspisan je novi konkurs na koji sam se prijavio, ali su sada tražili samo jednog izvršioca. Prošao sam konkurs i među tri kandidata ušao je i taj kolega koji je imao manje kvalifikacija od ostalih kandidata. No, pravdali su to time što mu je otac ratni vojni invalid. Meni su dali ugovor na godinu dana koji su potom poništili i potpisao sam na tri mjeseca i kada je inspekcija došla naloženo je da se u roku od tri dana kolega pripravnik primi, a ja sam dobio otkaz", rekao je vidno razočaran Sućeska.

Istakao je kako je sve to trajalo za vrijeme direktorice Mevlide Dautbegović, te da aktuelna direktorica Jasminka Kulić nije kriva za ovu situaciju. Također, Sućeska kaže kako je inspekcija rada bila upoznata s cijelim slučajem sve vrijeme, ali da su reagovali tek sada.

"Obratio sam se Sindikatu obrazovanja, rekli su da će učiniti onoliko koliko budu mogli. Ja samo želim da se kaže istina", kazao je Sućeska koji će morati čekati novu školsku godinu kako bi mogao tražiti posao.

Njegov otkaz izazvao je proteste u kojima je učestvovalo više od 300 razočaranih učenika koji su poručili: "Ne damo profesora Sućesku", te kazali kako ga vole jer je to "jedini profesor koji ih razumije i koji im je prijatelj". Nekoliko učenika je i privedeno jer protesti nisu bili najavljeni ni školi niti MUP-u, te će platiti kaznu od 500 KM. Također, učenicima je rečeno da će biti kažnjeni, odnosno da će im svima biti sniženo vladanje.

Napravljena je i peticija na koju se potpisalo 480 učenika, ali ona nije uzeta u razmatranje. Postavlja se pitanje da li su profesori tu zbog učenika ili učenici zbog profesora?