BiH
0

Sve osnovne škole u FBiH u štrajku zbog direktora sa Ilidže Mehmeda Bajraktarevića

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U svim osnovnim školama u Federaciji BiH danas je organiziran polusatni štrajk upozorenja, a u znak podrške nastavnicima Osnovne muzičke škole na Ilidži.

U Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO FBiH) kažu kako se štrajk upozorenja odvija pod motom "Vratite dostojanstvo radnicima OMŠ Ilidža", jer je upravo njima, kažu, smijenjeni direktor te škole Mehmed Bajraktarević onemogućio dostojanstven rad.

"Naše kolege u ovoj školi već duže vrijeme trpe torturu koju nad njima provodi direktor Bajraktarević. Odlučili smo se na ovakvu reakciju kako bismo skrenuli pažnju javnosti i Ministarstva obrazovanja i mladih KS, kao i Vlade, da je napokon došlo vrijeme za rješavanje ovog problema", kazao je Selvedin Šatrović, predsjednik SSOOiO FBiH.

Konferenciji za medije na kojoj je ovo rečeno danas je prisustvovalo i 15 nastavnika iz Muzičke škole, a njih ukupno 30 žele da smijenjeni direktor napusti tu funkciju, dok je 12 protiv, a za koje u federalnom i kantonalnom sindikatu tvrde da se zapravo plaše i da su zbog toga na direktorovoj strani.

"Nastavnici svakodnevno strepe da li će uopće moći pristupiti svom radnom mjestu ili će biti izbačeni, hoće li biti maltretirani i šikanirani", kaže Šatrović.

Sve je kulminiralo kada je 15-orici zaposlenika uručen predotkaz, a radi se o onima koji su zatražili poštivanje odluke Školskog odbora o smjeni direktora.

Naime, Školski odbor je 21. juna Bajraktarevića razriješio dužnosti. Međutim, on od tada opstruira rad tog organa i ne poštuje njegove odluke.

"Školski odbor razrješava i imenuje direktora. Nakon razrješenja, kada je odluka odnesena u Sekretarijat škole da se protokoliše i stavi pečat, smijenjeni direktor je to spriječio, uzeo pečate i od tog dana ih ne daje Školskom odboru na raspolaganje. Odluka nije ovjerena i pečati su kod njega. Od tada je više puta zakazana primopredaja između novoimenovane direktorice Dijane Preljević i bivšeg direktora, ali to se nije nikad desilo", kaže Larisa Begić, članica Školskog odbora.

Na zahtjev ministra obrazovanja KS Damira Marjanovića, koji je ljetos tražio da Školski odbor, ali i direktor, podnesu ostavke, to je učinio samo Školski odbor. Budući da direktor nije, ostavke Odbora nisu uvažene.

Sindikalni povjerenik i nastavnik u ovoj školi Sanel Sabitović novinarima je kazao da je 3. septembra 15 nastavnika dobilo opomenu pred otkaz. Dva dana kasnije, tvrdi Sabitović, Bajraktarević je odlučio da se članarina koju plaćaju uposlenici škole preusmjeri sa Sindikata osnovnog obrazovanja KS na drugi sindikat, a da nikoga nije pitao da li to želi.

"On već 16 godina tako funkcionira, a škola ne može raditi u skladu sa zakonskim propisima. Mene je lično strah da mi on neće ući na nastavu, verbalno pa i fizički me napasti. Nažalost, Ministarstvo gotovo ništa ne čini da se ova situacija riješi", kazao je Sabitović.

Predstavnik Vijeća roditelja ove škole Enes Pivić je kazao kako je primijetio da nastavnici ne mogu normalno obavljati posao zbog problema sa direktorom.

"Lično ga ne poznajem i ne želim ništa reći protiv njega, govorim samo ono što sam primijetio. Znam da direktora postavlja i smjenjuje Školski odbor, on ga je smijenio, ali Bajraktarević i dalje obnaša tu funkciju", kazao je Pivić.

Pored toga, kaže Pivić, djeca ove škole na federalnom takmičenju prije nekoliko mjeseci nisu dobila nikakve diplome, iako su učestvovala. Direktor takmičenje ne priznaje i zabranio je dodjelu diploma učenicima.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, ovakvu situaciju je nazvao potpunom anarhijom.

"Imamo informaciju da je Tužilaštvo KS poduzelo određene korake da se ti pečati vrate. Ministar Marjanović je prije mjesec dana uputio zahtjev MUP-u da se pečati vrate gdje im je mjesto, jer javna svojina mora takvom ostati", kazao je Sivro.

Budući da su se pojavile informacije prema kojima Sivro nije predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, i kako je taj sindikat nelegalan, Sivro i Šatrović su kazali da su to laži i da su Sindikat i njegov predsjednik upisani u sudski registar.

Ono što je bitno kazati je i to da u SSOOiO-u i Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja KS kažu na ne mogu garantirati da se štrajk provodio stopostotno u svim školama, ali da u svima njima jeste bio veći broj nastavnika koji je podržao kolege.