BiH
0

Uprkos boljoj informisanosti, položaj žena na selu još uvijek je loš

Piše: T. Č.
Iako su evidentni određeni pomaci u položaju žena na selu, kvalitet njihovog života u najvećem broju slučajeva je još uvijek loš zbog neobrazovanosti, nedostupnosti informacija, loše infrastrukture i neadekvatnog pristupa servisima.
Mirjana Lukač (Foto: Klix.ba)
Mirjana Lukač (Foto: Klix.ba)

Ovo je povodom konferencije "Unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj" izjavila Mirjana Lukač, direktorica Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske.

Prema njenim riječima, u posljednjih šest godina dobri rezultati se vide u povećanoj informisanosti žena o mogućnostima korištenja sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj posredstvom obuka kroz koje je povećana sposobnost žena za apliciranje i pribavljanjem tih sredstava.

Današnja konferencija (Foto: Klix.ba)
Današnja konferencija (Foto: Klix.ba)

Ukoliko se žene na selu odluče za pokretanje biznisa obično je riječ o uzgoju ljekovitog bilja i gljiva ili poljoprivrednoj proizvodnji. Nažalost, ističe Lukač, u velikom procentu žene nisu vlasnice imovine, a to je veliki problem kod apliciranja za komercijalne kredite. Ona je naglasila da je današnja konferencija organizovana da bi se predstavili ključni rezultati Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine, kao i razmijenila iskustva, primjeri dobrih praksi, te razmatrali izazovi i mogućnosti za naredni period.

Drena Đukić (Foto: Klix.ba)
Drena Đukić (Foto: Klix.ba)

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Drena Đukić je istakla da ovo ministarstvo doprinosi ravnopravnosti polova, ali i ekonomskom osnaživanju žena kroz finansijske projekte. Naime, Ministarstvo svake godine podstiče formiranje novih udruženja žena iznosom do 5.000 KM, poslovne aktivnosti udruženja žena iznosom do 18.000 KM i zadruge iznosom do 30.000 KM.