Vijećnica
9

Upriličena komemoracija Mustafi Mujezinoviću, premijeru koji je uvijek imao sabura

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici upriličena je komemoracija diplomati Mustafi Mujezinoviću na kojoj je poručeno da je kao federalni premijer uvijek imao sabura i svako je uvijek i bez okolišanja mogao od njega zatražiti i dobiti podršku i savjet.

"Kroz čitav svoj životni vijek dao je veliki doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine, radeći na pozicijama načelnika Općine Stari Grad, premijera Kantona Sarajevo i Federacije BiH, guvernera, te ambasadora u nekoliko zemalja", rekao je aktuelni premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Uvjeren je da članovi porodice Mujezinovića, prijatelji i saradnici osjećaju veliku tugu što ih je napustio u 65. godini.

"Vjerujem i da svi mi osjećamo ponos što smo imali priliku poznavati i sarađivati s Mustafom. Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za čitavo bh. društvo, pogotovo što je svojim zalaganjem mogao još doprinijeti. Ostavio nam je sjećanje na život, poštovanje, radni vijek i ostvarene rezultate", dodao je Novalić.

Kao ambasador Bosne i Hercegovine u nekoliko zemalja Mujezinović je časno i predano radio.

"U svakom segmentu njegove profesionalne karijere ostavljao je snažan i neizbrisiv trag. Bio je velik čovjek i velik prijatelj. Iza njega je ostao nedovršen projekat i koji je silno želio da se s uspjehom završi, a to je da se orginal povelje Kulina bana, koja je u posjedu Ruske Federacije, izloži u Bosni i Hercegovini", rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Uime porodice Mujezinović gradonačelnik Abdulah Skaka zahvalio se prisutnim prijateljima i svima onima koji su izrazili saučešće putem telegrama.

"Mustafa je bio državnik, patriota, Sarajlija koji je istinski volio ovaj grad. Generacijama koje dolaze poslije nas je obaveza da slijedimo njegov put, da se trudimo i svakodnevno utičemo na život stanovnika i ovog grada i države", kazao je Skaka.

Nekoliko dana prije smrti Mujezinović mu je rekao da su mu mnoge institucije pomogle u njegovom liječenju, a među njima su Federalna vlada, Vlada Kantona Sarajevo i devet općina.

"Nekako mi je to ostala obaveza, amanet da se u njegovo ime zahvalim na toj pomoći i da mi je veoma drago što se time pokazalo da cijenimo naše ljude koje rade veoma dobro stvari", dodao je Skaka.