Lobiranje u toku
4

Upravni odbor UNSA još nije imenovan, mandat trenutnim članovima ističe sutra

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Konkurs za izbor četiri člana Upravnog odbora (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koje imenuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, još uvijek nije okončan, iako mandat trenutnim članovima ističe 19. decembra.

Kako saznajemo, 21. decembra su zakazani intervjui sa desetak kandidata, čije prijave su uzete u razmatranje. Ministarstvo je konkurs raspisalo 31. oktobra, a pristiglo je tek 13 prijava.

Ministar Elvir Kazazović ne krije da ima političkog lobiranja u izboru članova i predsjednika UO UNSA koje imenuje Vlada Kantona Sarajevo, ali napominje da to ne utječe na konkursnu proceduru.

"Naravno da ima interesnih sfera i da se pokušava napraviti pritisak da određeni kandidati budu izabrani. Uglavnom, to ne utječe na proceduru i ona ide regularno. Intervjui su zakazani 21. decembra, a do Nove godine će zvanično biti imenovani članovi UO UNSA", kazao je Kazazović za Klix.ba.

Abid Fejzić je predsjednik petočlane komisije Vlade KS koja će provesti konkursnu proceduru za izbor i imenovanje četiri člana Upravnog odbora UNSA. Među članovima komisije su i Sanjin Kodrić i Rasim Lakota.

Na konkurs se, kako saznajemo, prijavio trenutni predsjednik Upravnog odbora UNSA Mevludin Mekić, zaposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i rođak generalne direktorice te institucije Sebije Izetbegović.

Međutim, prema kriterijima važeće odluke vezane za izbor i imenovanje vladinih članova UO UNSA, zaposlenici UNSA-e ne mogu biti imenovani na navedenu funkciju.

Također su se ponovo prijavili trenutni članovi UO UNSA Sifet Kukuruz i Sandra Začinović.

Pristigla je i prijava Ede Hasanbegovića, koji je istovremeno zaposlen na Kliničkom centru UNSA i na Medicinskom fakultetu. Prema našim informacijama je i njegova prijava nevažeća. Prijavili su se i Muhamed Ramadanović, Amar Miraščija, Mirsad Priganica i Almedina Esko-Čaušević.

Podsjećamo, Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu ima ukupno 11 članova. Šest članova bira Senat UNSA, četiri člana među kojima je i predsjednik UO bira Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i jednog člana bira Studentski parlament UNSA.

Budući da je Senat UNSA izabrao svojih šest članova iz reda akademske zajednice, odnosno sedam s predstavnikom Studentskog parlamenta, ostaje da Vlada KS izabere svoje članove kako bi kompletirala upravni odbor.