Danas sjednica
15

Upravni odbor UIO o povećanju akciza: Vlada RS se protivi da sredstva automatski idu za izgradnju cesta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas bi se trebao izjasniti o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 0,15 KM.

Ovaj nacrt bio je predmet razmatranja na sjednici Upravnog odbora UIO BiH koja je održana u ponedjeljak u Banjoj Luci. Tada je saopćeno da je izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH odgođeno zbog tehničkog usaglašavanja teksta zakona.

Kako saznajemo, problem ipak ne predstavljaju tehničke, već suštinske stvari koje se odnose na namjenu sredstava prikupljenih od akciza.

Naime, Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH isključivo traže da namjena bude unaprijed određena i da se sredstva moraju obavezno i automatski koristiti za izgradnju autocesta i cesta. Na drugoj strani, Vlade Republike Srpske pokušava dio sredstava ubaciti u formulu određivanja namjene na bazi vladinih odluka.

S obzirom na to da su državni parlamentarci već ranije kritikovali raspodjelu sredstava na bazi odluka entitetskih vlada, male su vjerovatnoće da će prijedlog Vlade RS-a, ukoliko bude usvojen, osigurati minimum zajedničke platforme za izglasavanje zakona.

Podsjećamo, set zakona o povećanju akciza potreban je entitetskim vlastima kako bi se započeli infrastrukturni projekti u BiH. Riječ je o setu zakona kojim je uslovljeno dobijanje novčanih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU).