Usvojeno više zaključaka
151

Upravitelji stambenih zgrada u Sarajevu morat će resornom ministarstvu slati plan održavanja

B. R.
U Kantonu Sarajevo nova pravila za stambene upravitelje (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo nova pravila za stambene upravitelje (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo upravitelji stambenih zgrada morat će resornom ministarstvu dostavljati godišnji plan održavanja. Ovo je jedan od današnjih zaključaka koji se odnose na rad stambenih upravitelja.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, diskusijama na Skupštini je ukazano na brojne manjkavosti i nedostatke u trenutnom Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelova zgrada te na nužnost donošenja novog, potpunijeg zakona kojim će se transparentno urediti ova oblast.

Spomenute su, kako je navedeno, brojne nepravilnosti i zloupotrebe ovlaštenih upravitelja na zajedničkim dijelovima zgrada, kao i nedostaci odgovornosti i učinkovitog sankcionisanja. Kako je istaknuto, evidentna je nedovoljna informisanost etažnih vlasnika kada je riječ o njihovim pravima i obavezama.

Da bi se prevazišle manjkavosti zakona te rad upravitelja učinio transparentnijim i učinkovitijim, Skupština Kantona je usvojila nekoliko zaključaka.

Obavezala je sve upravitelje da svake godine u skladu sa zakonskim rokovima izrade i dostave resornom ministarstvu kopije godišnjeg plana održavanja i poboljšanja zajedničkih dijelova zgrada, kao i liste predviđenih aktivnosti. Svi dokumenti će biti objavljeni na službenoj web stranici resornog ministarstva, koje će o ovim izvještajima obavijestiti i etažne vlasnike.

Od resornog ministarstva je zatraženo da nalogom upozori upravnike i upravitelje da ne smiju koristiti sredstva sa računa jedne zgrade za potrebe druge, jer bi počinili krivično djelo, imajući u vidu da se sva sredstva etažnih vlasnika nalaze na jednom transakcijskom računu upravitelja.

Upravitelji će morati resornom ministarstvu dostavljati podatke o svakoj pozajmici ili zajmu od početka primjene materijalnog zakona, kao i adresu zgrade kojoj je ona dodijeljena. Upravnici će morati dostavljati i kopije bankovnih uplatnica za pozajmice sa svog transakcijskog računa, i to u slučajevima kada ne postoje podračuni zgrada.

"Obavezuju se svi predstavnici etažnih vlasnika da dostave podatke o svakoj još uvijek nevraćenoj pozajmici dodijeljenoj svakoj pojedinačnoj zgradi na kojoj obavljaju dužnosti predstavnika etažnih vlasnika. Također, resorno minstarstvo će provjeriti sve zapisnike o odlučivanju etažnih vlasnika, kako bi provjerili da li su etažni vlasnici u slučajevima pozajmica dali saglasnost", navedeno je u zaključcima za čiju je realizaciju određen rok od osam mjeseci, uz kvartalno informisanje Skupštine o njihovoj realizaciji.

Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo je obavezan da u saradnji s resornim ministarstvom otvori posebne i samostalne web i Facebook stranice u svrhu edukacije etažnih vlasnika o svim temama vezanim za provođenje Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada. Realizaciju ovih zaključaka pratit će i kantonalni Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.