"Više nego korektno postupili"
0

Uprava Željeznica RS odbacuje optužbe mašinovođa

FENA
Uprava Željeznica Republike Srpske (ŽRS) smatra da je postupila "više nego korektno“ prema mašinovođama koji tokom prošlogodišnje obustave rada nisu oko mjesec i po, kako je saopćeno, dolazili na posao.

"Nijedan od njih nije dobio otkaz, a disciplinske komisije izricale su, shodno odgovornosti, kazne, od kojih je najoštrija tri mjeseca odbijanja 30 posto plaće", saopćeno je iz uprave ovog javnog preduzeća.

Tvrde da je ispoštovan i zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika te da je "nejasno da, nakon svega, mašinovođe očekuju da budu plaćene u 100 posto iznosu za period tokom kojeg nisu radili svojom voljom".

Ova reakcija rukovodstva Željeznica RS-a uslijedila je nakon današnjeg protesta mašinovođa u Banjoj Luci, koji su upozorili da je ponovo moguć štrajk, jer uprava nije ispunila obaveze na koje se obavezala, nakon što je prekinuta obustava rada prošle godine.

Mašinovođe naglašavaju da rukovodstvo "Željeznica RS" nije ispoštovalo nijednu obavezu, pa ni obeštećenje mašinovođama po osnovu isplate kilometar sata, što je i bio povod za obustavu rada u oktobru i novembru prošle godine.

"Umjesto toga direktor Dragan Savanović i njegov menadžment nastavili su s mjerama disciplinovanja mašinovođa izricanjem kazni“, tvrde mašinovođe i navode da njihove kolege nemaju više novaca ni da dolaze na posao i prehrane porodice, iako obavljaju odgovorne poslove.

Ponovo primaju i umanjenje plaće, koje su za oktobar i novembar obračunate i isplaćene s, kako navode, umanjenjem od 50 do 90 posto, a od obećanog obeštećenja za izrečene kazne nije bilo ništa, kao što ništa nije bilo ni od obećanja da se nastave razgovori s predsjednikom Vlade i resornim ministrom.

Ni danas ih, i pored zahtjeva, niko od predstavnika Vlade RS-a nije primio, pa su najavili proteste i za narednu sedmicu.