Ključar sanja o prošlim vremenima
0

Upoznajte Fikreta Joldića, najvećeg "titoljupca" u Tuzli

Piše: D. Brkić
Fikret Joldić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Svojevremeno je na ulaznim vratima ključarske radnje Fikreta Joldića, u tuzlanskom naselju Slatina, bio istaknut napis: "Nacionalistima ulaz strogo zabranjen". Vremenom ga je Joldić, poznatiji po nadimku Kiko, uklonio jer, kako kaže, ne vrijedi narodu otvarati oči dok mu je glavu u pijesku. Transparent zamijenio je novim: "Bolje grob nego rob, bolje rat nego NATO pakt".

"Svako jutro se pitam šta se još treba desiti, pa da se narod probudi. Kakva je ovo država. Odgovoraj je jasan - lopovska”, počinje priču Joldić.

Za sebe će reći kako je najveći titoljubac, kako mu Tito i njegove ideje teku kroz vene. Zbog toga je unutrašnjost njegove skromne radnje ukrašena Titovim slikama, tepiserijima, citatima… Kiko obilježava svaki praznik SFRJ, a slučajni prolaznici mogu čuti rodoljubive pjesme i Titove govore, koji dopiru iz ključarske radnje.

"Postavim zastave i pustim partizanske pjesme, potom i Titove govore. Eh, da smo se pridržavali njegovih misli gdje bi nam bio kraj. Ovako, pogledajte, nigdje nas nema. Jad, čemer, bijeda", govori on.

U televizijskom serijalu "Titovaza", koji je u pripremi, snimljena je i storija o Kiki, čovjeku koji čuva uspomene na Titovo vrijeme i koji žali što su se tekovine bratstva i jedinstva tek tako urušile…

Često mu navraćaju istomišljenici, koji uz pivo, evociraju uspomene na, po mnogima, sretnija vremena, Kiko kaže kako se i dalje bori za ostanak ključarske radnje na sadašnjoj lokaciji, ali nam o tome nije htio detaljnije pričati.

Dok odlazimo, počinje partizanska koračnica, nakon toga će i Titov govor…