Prijavljen Tužilaštvu KS
79

Uposlenik ZZO Sarajevo neovlašteno pristupao ličnim podacima političara i službenika

Piše: Ibro Čavčić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Amir Ljubović prijavljen je da je neovlašteno pristupao ličnim podacima političara i službenika javnih institucija i preduzeća, saznaje Klix.ba.

Lični podaci 420 hiljada osiguranika, koji uključuju jedinstvene matične brojeve, adrese stanovanja, podatke o radnim mjestima i medicinske podatke osiguranika, bili su u proteklom periodu potencijalna meta zloupotreba u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Pritom je poduga lista političara, službenika javnih institucija i preduzeća, kao i članova njihovih porodica, čijim podacima je pristupano. Evidentirano je, tvrdi se u informaciji dostavljenoj Tužilaštvu KS, ukupno 1.060 neovlaštenih pristupa jedinstvenoj bazi podataka.

"Postavlja se pitanje iz kojih razloga i za koje namjene su pristupi vršeni", navodi direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samir Turković u informaciji dostavljenoj Kantonalnom tužilaštvu KS.

Neovlašten pristup podacima

Turković je za Klix.ba potvrdio kako smatra da je uposlenik neovlašteno pristupao bazi podataka, ali da zakonitost tih postupaka tek sud treba da utvrdi.

Portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić je, s druge strane, istakla za Klix.ba da je predmet u vezi sa neovlaštenim pristupom ličnim podacima osiguranika u Kantonu Sarajevo u fazi provjere navoda iz prijave.

U informaciji dostavljenoj Tužilaštvu, koja je u posjedu portala Klix.ba, izražava se bojazan da su zbog neovlaštenog pristupa ličnim podacima moguće nesagledive štetne posljedice. Tužilaštvu je, uz ostalo, dostavljen listing pristupa podacima osiguranih osoba putem informacione baze podataka za period od 1. novembra 2017. do 11. maja 2018. godine.

"Radnik je bez poznatog razloga i osnova pristupao podacima visokopozicioniranih političkih ličnosti kao što su ambasadori Bosne i Hercegovine, premijer kantonalne vlade, zastupnici u zakonodavnom tijelu, uposlenici kantonalne vlade koji imaju posebna ovlaštenja i obnašaju specifične pozicije, kao i članovi njihovih porodica. Distribucija i otkrivanje ličnih, posebno medicinskih podataka, može imati nesagledive štetne posljedice", navodi direktor Samir Turković u informaciji dostavljenoj Kantonalnom tužilaštvu KS.

Pristup jedinstvenoj bazi podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja su, prema internim aktima usklađenim sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, mogli imati samo uposlenici s posebnim ovlaštenjima – uz posebnu dokumentaciju s kojom mogu pristupiti određenim podacima za rješavanje neophodnih poslovnih obaveza.

Koordinator službe za farmakoekonomiku Amir Ljubović, prema tvrdnjama direktora Samira Turkovića, nije imao nikakvu obavezu, ovlaštenje niti potrebu da pristupa ličnim podacima osiguranika u Kantonu Sarajevu. Ipak je, tvrde nadležni, pod nepersonalizovanom šifrom imao pristup posebnoj kategoriji zaštićenih podataka, odnosno medicinskim podacima koji sadrže šifru i dijagnozu oboljenja, propisanu terapiju, medicinske nalaze...

Amir Ljubović negira optužbe

Amir Ljubović, uposlenik ZZO-o kojeg se sumnjiči da je neovlašteno pristupao ličnim podacima osiguranika, je u svom izjašnjenju dostavljenom poslodavcu naveo da je riječ o lažnim i neosnovanim napadima.

"Računar koji mi je služio kao osnovno sredstvo za rad mi je oduzet. Pri ovakvom stanju stvari naglašavam da je nemoguće dati izjašnjenje o svim navedenim pristupima jer nemam podatak da li je stvarno pristup učinjen, nemam računar na kojem bih to provjerio. Posebno je upitno kako bih vremenski stigao provjeriti 1.060 pristupa u ovom kratkom roku", istakao je Ljubović.

Podsjetio je da u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS obavlja poslove Koordinatora službe za farmakoekonomiku.

"U okviru poslova koje sam dužan obavljati u skladu sa sistematizacijom, navodim samo neke od aktivnosti koje svakodnevno poduzimam u informacionom sistemu: provjera statusa osiguranog lica, provjera validnosti prijave, provjera postojanja člana koji na osnovu nosioca osiguranja koristi zdravstvenu zaštitu i/ili lijekove, prijava postojanja, statusa, preuzimanja i korištenja elektronske zdravstvene kartice, provjera opravdanosti korištenja određenih lijekova, provjera automatske validacije elektronskih kartica i druge provjere", navodi Ljubović u svom izjašnjenju.

Ljubović je 19. juna 2018. godine dobio otkaz u Zavodu zdravstvenog osiguranja, ali ga je sud vratio na posao do konačne sudske odluke. Ljubovića smo u više navrata pokušali kontaktirati no on je bio nedostupan.