Demanti na tekst
2

Uposlenik ZZO-a Kantona Sarajevo tvrdi da je imao ovlaštenje pristupati podacima osiguranih lica

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članak naslovljen "Uposlenik ZZO Sarajevo neovlašteno pristupao ličnim podacima političara i službenika", objavljen 12. marta 2019. na portalu Klix.ba, izazvao je reakciju uposlenika ZZO KS Amira Ljubovića, odnosno njegovog advokata.

Tvrdi da članak sadrži informacije koje vrijeđaju profesionalni integritet i narušavaju ugled Amira Ljubovića.

"Osim punog imena i prezimena objavljeno je i radno mjesto, i zadaci koje obavlja u ZZO KS na osnovu zaključenog ugovora o radu, podatak koji ne bio smio biti dostupan na ovakav način", navodi se u demantiju.

U demantiju se navodi da tekst sadrži neprimjerene insinuacije o navonom neovlaštenom pristupu ličnim podacima, između ostalog i podacima "visokopozicioniranih političkih ličnosti", te da odavanje tih podataka može imati nesagledive štetne posljedice.

"Unaprijed je optužen Amir Ljubović, kao radnik Zavoda, da će učiniti nezakonitu radnju i objaviti podatke koje sazna u toku obavljanja svojih redovnih radnih zadataka. U tom kontekstu je naglašena informacija da je direktor ZZO-a Samir Turković podnio protiv Amira Ljubovića prijavu o izvršenju krivičnog djela jer on kao radnik ZZO-a KS nije imao nikakvu obavezu, ovlaštenje niti potrebu da pristupa ličnim podacima osiguranika u Kantonu Sarajevo", stoji u demantiju.

Navode da je suprotno od navedenog Općinski sud u Sarajevu rješenjem od 14. decembra 2018. godine, donio Mjeru osiguranja vraćanja na rad.

"Obrazloženo je da je Amir Ljubović preduzimao radne zadatke po zaključenom ugovoru o radu, da je imao ovlaštenje da pristupa integralnom informacionom sistemu, jer mu je upravo to u opisu poslova i da je više nego očito da je u obavljanju svojih radnih zadataka iz više razloga imao službenu potrebu da vrši uvide u bazu podataka. Ni predstavnik ZZO KS nije sporio u ovom postupku da je Amir Ljubović imao ovlaštenje pristupati podacima osiguranih lica a da je službena obaveza svakog radnika pa i Amira Ljubovića da te podatke drži u tajnosti te da on nije povrijedio čuvanje službene tajne. Rješenje je postalo pravosnažno prije objavljivanja spornog članka a njegov sadržaj je bio poznat i direktoru Zavoda Samiru Turkoviću i novinaru portala, što su u članku i potvrdili", navodi se u odgovoru Ljubovića.

U demantiju se navodi kako nije tačna izjava da je Amir Ljubović nedostupan za komunikaciju sa novinarima portala Klix.ba.