{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenicima u KPU otkaz zbog dvije negativne ocjene

F
4.10.2011. u 10:47
0
2
Uposlenicima u KPU otkaz zbog dvije negativne ocjene
0
Uposlenicima u KPU otkaz zbog dvije negativne ocjene
Zaposleni u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj (RS) bit će ocjenjivani, a otkaz će dobiti ukoliko dva puta uzastopno dobiju nezadovoljavajuću ocjenu.
Predviđeno je to izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, o kojem će se u formi nacrta 11.oktobra izjasniti poslanici parlamenta RS-a.

Nove izmjene u odnosu na važeća zakonska rješenja proširuju značajno nadležnosti Ministarstva pravde i ovlašćenja ministra, koji će i donijeti pravilnik o postupku i kriterijima za ocjenu rada zaposlenih u tim ustanovama.

Uz to, uvodi se i ministrov nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova u pogledu kontrole radnih odnosa.

Po nalogu ministra, pored ovlašćenih organa za vršenje nadzora, taj posao će čak moći vršiti, kako stoji u zakonu, i zaposleni u Ministarstvu.

U vezi s tim, predviđa se da ukoliko se nadzorom utvrde nedostaci, odnosno nepravilnosti, ministar nalaže izvršenje mjera otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, odnosno nedostataka i ovlašćuje da donese akt kojim se obustavlja od izvršenja, ukida ili poništava akt kazneno-popravne ustanove.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, prema navodima obrađivača, pristupilo se zbog potreba usklađivanja ovog zakona sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, pa se termin vaspitanik zamjenjuje terminom maloljetnik.

Data je i mogućnost da kazneno-popravne ustanove poluotvorenog tipa mogu formirati odjeljenja s maksimalnim osiguranjem i intenzivnim programom postupanja da bi se upotpunio tretman u postupanju s rizičnijim kategorijama osuđenih osoba, a što je do sada bilo omogućeno samo ustanovama zatvorenog tipa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: