{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenicima u KPU otkaz zbog dvije negativne ocjene

F
4.10.2011. u 10:47
0
2
Uposlenicima u KPU otkaz zbog dvije negativne ocjene
0
Uposlenicima u KPU otkaz zbog dvije negativne ocjene
Zaposleni u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj (RS) bit će ocjenjivani, a otkaz će dobiti ukoliko dva puta uzastopno dobiju nezadovoljavajuću ocjenu.
Predviđeno je to izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, o kojem će se u formi nacrta 11.oktobra izjasniti poslanici parlamenta RS-a.

Nove izmjene u odnosu na važeća zakonska rješenja proširuju značajno nadležnosti Ministarstva pravde i ovlašćenja ministra, koji će i donijeti pravilnik o postupku i kriterijima za ocjenu rada zaposlenih u tim ustanovama.

Uz to, uvodi se i ministrov nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova u pogledu kontrole radnih odnosa.

Po nalogu ministra, pored ovlašćenih organa za vršenje nadzora, taj posao će čak moći vršiti, kako stoji u zakonu, i zaposleni u Ministarstvu.

U vezi s tim, predviđa se da ukoliko se nadzorom utvrde nedostaci, odnosno nepravilnosti, ministar nalaže izvršenje mjera otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, odnosno nedostataka i ovlašćuje da donese akt kojim se obustavlja od izvršenja, ukida ili poništava akt kazneno-popravne ustanove.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, prema navodima obrađivača, pristupilo se zbog potreba usklađivanja ovog zakona sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, pa se termin vaspitanik zamjenjuje terminom maloljetnik.

Data je i mogućnost da kazneno-popravne ustanove poluotvorenog tipa mogu formirati odjeljenja s maksimalnim osiguranjem i intenzivnim programom postupanja da bi se upotpunio tretman u postupanju s rizičnijim kategorijama osuđenih osoba, a što je do sada bilo omogućeno samo ustanovama zatvorenog tipa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: