BiH
0

U Vladi RS-a šefovi s neograničenim mandatom

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima u RS-u rukovodeće državne službenike, nakon javnog konkursa, postavljat će Vlada i to na period od pet godina, s mogućnošću obnove mandata.

Istovremeno, propisuje se i da državni službenik ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka, niti podsticati druge osobe da se uključe u rad neke od partija, a uvodi se i postojanje sukoba interesa kao teža povreda radne dužnosti koja za posljedicu ima prestanak radnog odnosa.

Predloženim zakonskim rješenjima, koja će u formi nacrta razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici 14. jula, definirano je i da se osoba, koja se bavi samostalnom djelatnošću, nalazi u sukobu interesa i da ne može zasnovati radni odnos u statusu državnog službenika u republičkom organu uprave.

Entitetska vlada je propisala i da se članovima uže porodice, u smislu ovog zakona, smatraju se bračni i vanbračni supružnik, djeca (bračna, vanbračna i usvojena), pastorčad, majka, otac, očuh, maćeha, usvojilac, djed i baba po majci i po ocu, braća i sestre i ostali članovi zajedničkog domaćinstva.

Uvodi se i obaveza državnom službeniku da podnese pisani izvještaj o odbijanju izvršavanja usmenog naloga rukovodioca, za razliku od važećeg rješenja kojim je državni službenik imao obavezu samo da usmeno saopći odbijanje izvršenja rukovodiocu koji je izdao nalog.

Osim što se propisuje i obaveza čuvanja službene ili druge tajne, te slučajevi oslobađanja od iste, novi član definira da, između ostalih dodatnih aktivnosti, državni službenik može vršiti obuku i stručno usavršavanje.

S tim u vezi, kao novina u zakonu propisuje se obaveza organa da snosi troškove stručnog usavršavanja državnih službenika u inozemstvu, kao i obavezu državnog službenika da poslije usavršavanja ostane na radu u organu dvostruko duže vrijeme od vremena provedenog na stručnom usavršavanju i osposobljavanju.

Kao tri nove teže povrede radnih dužnosti uvedena je upotreba lažne isprave u cilju ostvarivanja prava u službi, povreda kodeksa ponašanja državnih službenika i neprijavljivanje razloga koji su doveli do sukoba interesa ili njegovog neotklanjanje u propisanom roku.

Zanimljivo je i da će, ako zakon bude usvojen u predloženoj formi, državni službenici u RS-u imat će i pravo na plaćeno odsustvo u toku jedne kalendarske godine i u slučajevima preseljenja u drugi stan i to puna dva radna dana.