Potpisan ugovor
50

Uposlenicima srednjih škola u KS uvećavaju se plaće i otpremnine, uvode naknade i dodaci

M. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo Admir Šuvalić danas su potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Ugovor je potpisan nakon što je na njega Vlada KS dala svoju saglasnost. Potpisivanju su prisustvovali ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i ministar finansija KS Afan Kalamujić.

"Ministrica Hota-Muminović vodila je proces na najbolji mogući način. Želio bih se zahvaliti i čestitati pregovaračkim timovima, koje su vodili ministrica Hota-Muminović i predsjednik Sindikata Šuvalić, na inicijativi i upornosti za potpisivanje ovog ugovora. Radi se o finansijskom povećanju za uposlenike srednjih škola u iznosu od 10 posto u odnosu na prethodne plate. Želim da napomenem da je Vlada KS zaključila prošlu 2023. godinu tako što smo podigli osnovice sa 330 na 385 KM i ovo je drugi vid povećanja. Ovo pokazuje opredjeljenje ove Vlade Kantona Sarajevo da želi da ulaže u obrazovanje, a jedan segment ulaganja u obrazovanje jeste zadovoljstvo uposlenih u obrazovanju", istakao je Uk nakon potpisivanja.

Hota-Muminović je izrazila zadovoljstvo što se proces pregovaranja na vrijeme uspio privesti kraju. Naglasila je da se vodio dobar socijalni dijalog, te da je Sindikat pokazao razumijevanje i dobru volju da se pregovori okončaju uspješno.

"Radili smo na izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo tako da su ovim ugovorom svi koeficijenti povećani za minimalno 10 posto, te će se navedeno povećanje koeficijenta primjenjivati od 1. marta ove godine. Također, najniže plate radnika od januara bit će uvećane za 10 posto. Dodatno je uvedeno ocjenjivanje zaposlenika koji do sada nisu bili ocjenjivani, s dodatkom na plaću temeljeno na njihovoj ocjeni rada. Nastavnici koji prate učenike na studijskom putovanju 'Od rata do mira' imat će pravo na naknadu od 10 posto prema ovom Kolektivnom ugovoru. Također, povećane su otpremnine za radnike u srednjem obrazovanju, koje sada iznose šest prosječnih neto isplaćenih plaća radniku za posljednjih šest mjeseci rada. U skladu s tim, definisani su i novi koeficijenti za plaću", objasnila je Hota-Muminović.

Ovaj kolektivni ugovor zaključuje se na period od dvije godine. Ministrica je naglasila da su plaće u njenom mandatu za nepune tri godine povećane za 48 posto što je najveći rast plata u ovom resoru za određeni period.

Iz Sindikata je upućena zahvalnost Vladi KS na razumijevanju i prihvatanju zahtjeva koje su imali.

"U Sindikatu smo zadovoljni što smo potpisali Kolektivni ugovor, pregovori su trajali skoro mjesec i po. Možemo reći da su skoro svi zahtjevi koji su predstavljeni Vladi usvojeni", izjavio je predsjednik Šuvalić.