Uskoro i obustava rada
87

Uposlenici Porezne uprave nastavljaju štrajk: Sakupili smo 5,5 milijardi KM, a vlast nas ignoriše

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Uposlenici Porezne uprave FBiH već pet dana održavaju štrajk upozorenja u periodu od 8:30 do 10:30 sati. Ukoliko do kraja naredne sedmice ne dobiju poziv resornog ministarstva i premijera FBiH za razgovor na kojem će se riješiti njihovi zahtjevi, od 24. decembra uposlenici bi mogli stupiti u generalni štrajk.

Kako je rekao Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BiH, zahtjevi su poslani ministrici finansija i premijeru FBiH, a sljedećeg petka će donijeti odluku o daljnjim mjerama. Podsjetili su kako već godinama imaju loše uvjete rada, da njihovi inspektori jedini nemaju dodatak na platu, kako su deficitirani s kadrom, zbog čega uposlenici rade više poslova, a njihove tužbe nisu realizovane.

"Stanje je veoma loše i do sada nije bilo razumijevanja Vlade FBiH i resorne ministrice. Ovim putem ih pozivamo da održimo mirovne pregovore radi rješavanja zahtjeva radnika", kazao je Kurtović.

Predsjednica Štrajkačkog odbora i Sindikalne organizacije uposlenika Porezne uprave FBiH Šemsa Hajrić kazala je kako je njihov prvi zahtjev poslan resornom ministarstvu prije šest godina.

"Imamo puno posla, a malo ljudi. U posljednje dvije godine smo pooštrili svoje zahtjeve. Dva puta smo bili kod ministara i obećavali su nam, ali ništa. Ovo je prevazišlo svaku mjeru, oglušuju se na naše zahtjeve, a prema nama se ponašaju ignorantski i diskriminiraju nas", kazala je Hajrić.

Stručni saradnik iz ispostave u Novom Travniku Zlatan Popović kazao je kako sa 1.100 ljudi rade poslove za 1.744 osobe, a da se u budžet vraćaju njihova sredstva koja nisu iskorištena za plaće uposlenika.

"Nismo tu da molimo, već da se uspostavi sistem u kojem se vrednuju rad i rezultati rada, a mi ih imamo. Sakupili smo za ovu godinu pet milijardi i stotinu miliona KM u budžet i rast naših sredstava je konstantan, a nama se ne vraća", kazao je Popović.