BiH
111

Uposlenici Desete OŠ podržali pritvorenog direktora i nagovarali učenike da o njemu lijepo pričaju

Piše: E. F.
Suad Lavić
Suad Lavić
Uposlenici JU Deseta osnovna škola, čiji je direktor Sudo Lavić nedavno uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnošaj sa djetetom, zatečeni novonastalom situacijom, dostavili su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu svoje potpise kojima podržavaju uhapšenog direktora.

Kako su istakli u svojoj izjavi, nikada nisu imali žalbu bilo kojeg učenika ili roditelja na odnos Sude Lavića prema učenicima.

"Direktor je podržavao učenike u ostvarenju njihovih ciljeva i postizanju rezultata kao i nas zaposlenike. Trudio se da naša škola bude prepoznatljiva po uspjesima. Smatramo da je krajnje vrijeme da se ime naše škole ne pominje u negativnom kontekstu neprovjerenih informacija. Ovim bismo zaštitili naše učenike, zaposlenike i ugled naše škole, te svu pozitivnu atmosferu koja je vladala u školi od njenog osnivanja do ovog događaja", kažu uposlenici u ovoj ustanovi.

Nagovarali učenike da lijepo pričaju o direktoru

Podršku Sudi Laviću svojim potpisima iskazalo je 46 kolega, među kojima su: Ragib i Remza Deronjić, Meliha Halimanović, Irma Husić, Vasvija i Sulejman Pašić, Elma Jusić, Muamera Bandić, Sanela Đozić, Fikreta Jukić, Samira Pusić, Miranda Kazazić, Sabina Blekić, Dženana Džankić, Amela Lavić, Jakub Agić, Sanela Mešić, Jasmira Mujan, Faruk Smailagić, Džemila Malkić, Senada Jusić, Aida Fočo, Amira Nuhić, Mehmed Mehuljić, Edib Skalonjić...

Tužilaštvo je saslušalo dva nastavnika. S druge strane, indikativna je i činjenica da su nastavnici ove škole, kako Klix.ba saznaje od roditelja jednog učenika, nakon hapšenja Lavića nagovarali učenike da brane direktora i da pričaju sve najbolje o njemu.

Istraga pokrenuta u oktobru

Suad Sultanić, branilac osumnjičenog Lavića, rekao je da je istraga u ovom slučaju bila otvorena 2. oktobra 2014, a da je Lavić uhapšen 10. juna, na Dan Desete OŠ.

"Nema u ovom slučaju nikakvog spolnog akta niti nečega što liči na to", kazao je Sultanić za Klix.ba istakavši kako je već uložio žalbu na pritvaranje njegovog branjenika.

Za ovaj slučaj policija je saznala nakon što se, navodno, oštećena djevojčica rasplakala kod pedagoga u srednjoj školi, u kojoj je sada učenica, i izrekla optužbe na račun Lavića. Odmah je obaviješten otac djevojčice, a on je slučaj prijavio policiji.