Apel iz sindikata
155

Uposlenici BHRT-a još uvijek nisu dobili plate: Računi blokirani, a državna vlast ignoriše

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine usvojena je Rezolucija o BHRT-u kojom je zatraženo od Poreske uprave FBiH da odblokira račune te medijske kuće. Iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zahvalili su se oarlamentarcima i apelovali na riješenje problema ovog javnog servisa.
"Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahvaljuje se Parlamentu FBiH, oba doma, na usvojenoj rezoluciji, kako bi se deblokirao rad BHRT-a i radnici primili zarađene plate. Posebno se zahvaljujemo predlagačima rezolucije zastupnicima Saneli Prašović Gadžo i Irfanu Čengiću", rekli su oni.

Poresku upravu FBiH su pozvali da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se odblokirao račun BHRT-a, a radnici dobili plate. Pored toga, apeluju na vlast da utiču na Poresku upravu i spriječe provođenje daljnjih represivnih mjera prema ovom mediju - odnosno skidanje novca sa računa BHRT-a do implementacije Rezolucije Parlamenta FBiH.

Osvrnuli su se i na otkazivanje sjednice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Smatramo sramotnim da je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Dok državni poslanici, koji trebaju riješiti problem nefunkcionisanja Zakona o javnom RTV sistemu redovno primaju platu za svoj nerad, radnicima BHRT-a je pravo na zarađenu platu uskraćeno", rečeno je iz Sindikata. 

Ističu da je deblokada računa samo djelić rješavanja problema.

"Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i dalje insistira na ostalim zahtjevima izrečenim na protestu, kao i da se maksimalno ubrzaju sudski procesi kojim bi BHRT naplatio 63 miliona konvertibilnih maraka od Radio-televizije Republike Srpske, ali i da sve nadležne institucije, ministarstva i agencije što hitnije trajno riješe problem stabilnog finansiranja BHRT-a", kazali su.

Reprezentativni sindikat u BHRT-u ne odustaje od borbe za prava radnika, zarađene plate i doprinose, i bolje uslove rada, zaključili su.