Načelna saglasnost
14

Uporedo će se vršiti proces rekonstrukcije Vlade FBiH i imenovanje novih ministara

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Rekonstrukcija ministarstava u sastavu Vlade FBiH i imenovanje novih federalnih ministara bi trebalo da budu izvršeni na istoj sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik DF-a Željko Komšić u petak su potpisali "principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti".

Kao jedan od prioriteta navedena je i reorganizacija ministarstava u Vladi Federacije BiH kako bi se uspostavila racionalnija, efikasnija i funkcionalnija struktura Vlade.

SDA već uveliko radi na prijedlogu rekonstrukcije Vlade FBiH, a koju je moguće izvršiti putem izmjena Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave.

Potpredsjednika SDA Edina Ramića pitali smo kada će se prijedlog izmjena naći pred federalnim parlamentarcima, a on nam je rekao kako postoji načelna saglasanost o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, ali da se prvo moraju usaglasiti političke stranke koje će biti dio nove većine.

"Kada se političke stranke usaglase i to definišu sporazumima, onda bi se išlo u izmjene zakona prije nego što se imenuje novi saziv Vlade Federacije BiH. To će vjerovatno ići uporedo, odnosno da se odmah nakon izmjene zakona imenuje nova Federalna vlada", kazao nam je Ramić.

On je podsjetio da je na isti način prije nekoliko mjeseci promijenjen zakon u Narodnoj skupštini RS-a, kojim je izvršena reorganizacija Vlade RS-a.

Kako smo ranije pisali, u Federaciji BiH postojeće Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstvo kulture i sporta FBiH spojili bi se u jedno ministarstvo koje bi moglo nositi naziv Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBiH. Također, formiralo bi se novo ministarstvo koje bi se zvalo Ministarstvo porodice i mladih FBiH.

Umjesto postojećeg Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH bilo bi samo Ministarstvo energije i rudarstva FBiH, a Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH postalo bi Ministarstvo industrije, razvoja, poduzetništva, obrta i trgovine FBiH.

Umjesto Ministarstva trgovine FBiH predloženo je formiranje Ministarstva uprave i lokalne samouprave FBiH. Riječ je o iznimno važnom ministarstvu koje ne postoji na nivou entiteta FBiH uprkos stalnim kritikama međunarodnih subjekata na nesređen sistem javne uprave i nužnost reformi u ovom segmentu.

Postojećem Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH dodao bi se ruralni razvoj pa bi to bilo Ministarstvo ruralnog razvoja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH dok bi ostala ministarstva imala iste nazive.