BHRT nema novca
510

Upitno hoće li građani BiH imati prijenos Svjetskog prvenstva u fudbalu

Piše: S.H.
RTV dom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
RTV dom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
BHRT još nije otkupio prava na prijenos Svjetskog fudbalskog prvenstva te se u cijeli slučaj uključilo i Vijeće ministara BiH.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara razmatrana je problematika o nemogućnosti Javnog servisa BHRT da otkupi prava na prijenos Svjetskog fudbalskog prvenstva. Vijeće ministara BiH iskazalo je opredijeljenost da se iznađe rješenje kako bi se građanima omogućilo da gledaju prijenos utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu, koje počinje u junu ove godine u Rusiji.

Ministarstvo komunikacija i prometa će do naredne sjednice Vijeća ministara BiH pripremiti informaciju o modalitetima pomoći BHRT-u koji je zatražio finansijsku pomoć od milion KM za otkup prava sa Svjetskog prvenstva iz Rusije.

BHRT je u dva navrata pokušao prodati prava na prijenos i prepustiti eventualno nekome drugom da otkupi to pravo, ali bezuspješno.

Početna prodajna cijena koju je postavio BHRT je iznosila 2,3 miliona KM bez PDV-a. Kako nije bilo zainteresiranih sada je BHRT traži pomoć države, a potrebno je milion KM.

Tako samo na samo mjesec i po od početka Svjetskog prvenstva u Rusiji građani naše zemlje nisu sigurni da li će im biti omogućen prijenos utakmica.

BHRT se već dugo vremena nalazi u dubokoj finansijskoj krizi. U međuvremenu je promijenjen i način naplate RTV takse,koja se sada naplaćuje uz račun za električnu energiju. Ipak, finansijska situacija se nije značajnije popravila, pa ovaj javni servis ima još velikih problema pri realizaciji programa, a naročito kada je u pitanju praćenje velikih sportskih smotri koje iziskuju velika finansijska sredstva.