BiH
0

UPBiH: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izmanipuliran

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) razočarano je izjavom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića koji zbog nepoznavanja materije obmanjuje javnost, saopćeno je danas iz Udruženja.

Naime, Špirić je kazao kako UPBiH štiti određene lobije kroz ''tri'' carinske tarife, što nije istina, već je u suštoj suprotnosti sa stvarnim aktivnostima Udruženja.

U Udruženju tvrde kako je Špirić izmanipuliran spomenutim lobijima. Oni navode kako se zalažu za uvođenje carina na te ''tri'' navedene carinske tarife kako bi se spriječio prekomjeran bescarinski uvoz, a time poboljšao status domaće primarne proizvodnje, te prikupila sredstva u proračun kojim bi se podupirala domaća proizvodnja.

Kao primjer navode da je u prošloj godini u BiH uvezeno 7.780. 671,45 kg zamrznutog mesa (iskoštenih goveđih glava), bez carine i time je proračun oštećen za 16.221.124,44 KM, što je 50 posto iznosa za razvoj poljoprivrede na prostoru Federacije BiH ili 30 posto iznosa za razvoj poljoprivrede na području RS-a.

Stoga Udruženje upozorava Nikolu Špirića da ne podliježe manipulaciji utjecajnih lobija, te ga pozivaju na otvoreni dijalog s poljoprivrednicima u cilju rješavanja problema na cijelom ekonomskom prostoru Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.