Sud BiH
36

Uoči sutrašnje presude donosimo rekapitulaciju suđenja Cikotiću: Da li je pogodovao zagrebačkoj firmi kod prodaje oružja ili ne?

S. Š.
Selmo Cikotić je ministar odbrane bio od 2007. do 2012. (Foto: T. S./Klix.ba)
Selmo Cikotić je ministar odbrane bio od 2007. do 2012. (Foto: T. S./Klix.ba)
Pred Sudom Bosne i Hercegovine sutra će biti izrečena presuda u predmetu koji se u protekle dvije godine vodio protiv bivšeg ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Cikotić se tereti da je počinio krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" te da je pogodovao firmi "Scout" iz Hrvatske pri kupovini rashodovanog oružja i vojne opreme u periodu kada je obnašao funkciju ministra odbrane.

U optužnici se navodi da je optuženi Cikotić u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb.

Cikotić se izjasnio da nije kriv za ono što mu se prema optužnici stavlja ne teren.

Za vrijeme trajanja dokaznog postupka, govorili su svjedoci tužilaštva i odbrane. Između ostalog, jedan od svjedoka odbrane bivšeg ministra odbrane Bosne i Hercegovine Selme Cikotića objasnio je kako su rješavane preuzete obaveze u vezi prodaje naoružanja, navodeći da nije čuo da je neko imao primjedbe na realizaciju ugovora i anekse.

S druge strane, jedan od svjedoka tužilaštva je tokom svog svjedočenja izjavio kako je njemu nepoznato da li su aneksi ugovora dostavljeni Predsjedništvu BiH tada te da on lično nije znao o kakvim se kalibrima oružja radi, a što se tiče aneksa ugovora, niko ga nije konsultovao.

Tokom dokaznog postupka svjedočio je i vještak vojne struke kazavši da su cijene oružja i municije u ugovorima bile minimalne i da ih je neko prodao "budzašto". On je, također, u svom svjedočenju rekao da on nije bio upoznat sa ugovorima i aneksima na te ugovore.

"Scout" zapljenjuje oružje

Zagrebačka kompanija "Scout" prije dvadesetak godina potpisala je ugovore sa entitetskim ministarstvima odbrane o kupovini viškova naoružanja.

Nakon što je uspostavljeno Ministarstvo odbrane BiH, a ukinuta entitetska, država BiH je postala pravni sljedbenik ovih ugovora. Međutim, ugovori nisu ispoštovani. Ministarstvo odbrane BiH na čijem čelu je tada (2010. god) bio Selmo Cikotić zaključuje anekse ugovora na ranije ugovore sa "Scoutom".

Uprkos aneksima, zagrebačka firma podnijela je tužbu protiv BiH zbog neispunjenja ranijih ugovora i 2017. godine Sud BiH je donio presudu kojom se utvrđuje da Ministarstvo odbrane BiH mora "Scoutu" isporučiti naoružanje i municiju u vrijednosti od 20 miliona KM. U decembru 2019. godine presuda postaje pravosnažna i Sud BiH donosi rješenje o izvršenju, odnosno o pljenidbi u korist firme iz Zagreba.

Tokom dokaznog postupka svjedočio je i vještak vojne struke kazavši da su cijene oružja i municije u ugovorima bile minimalne i da ih je neko prodao "budzašto". On je, također, u svom svjedočenju rekao da on nije bio upoznat sa ugovorima i aneksima na te ugovore.

Apropo toga, na jednom od ročišta, optuženog Cikotića zanimalo je zašto je Sud BiH odredio da je vrijednost oružja i municije koju treba isporučiti "Scoutu" 20 miliona, kada u dokumentima Ministarstva stoji da je ta vrijednost 1.652.000 KM. Cikotić se pitao da li je to realno.

"Da, realno je, jer su cijene iz ugovora minimalne. Neko je to prodao ‘budzašto",, odgovorio je tada vještak.

Tim povodom se Ministarstvo odbrane BiH u augustu 2022. godine oglasilo te pojasnilo o čemu se zapravo radi.

"Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki) a shodno ugovorima koje su zaključila i potpisala bivša entiteska Ministarstva odbrane. MO BiH je, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH samo realizator istih.

Navedenom presudom obuhvaćena je i municija kalibra 12.7mm, koja je svrstana u 'viškove', te kao takva i nije deficitarna za potrebe OS BiH (starost ove municije je između 30 i 55 godina). Na osnovu naprijed navedenog evidentno je da izvršenje ove presude neće umanjiti opremljenost i borbenu gotovost OS BiH", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.