Svaki mjesec sastanak
70

Uoči sjednice PIC-a ambasador Rusije Petar Ivancov na brifingu kod Milorada Dodika

Piše: S. H.
Sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na kojoj bi se trebalo raspravljati o najavljenoj inicijativi SDA za preispitivanje naziva entiteta Republika Srpska, zakazana je za utorak. Dan ranije, inicijator sjednice, ambasador Rusije Petar Ivancov sastat će se sa Miloradom Dodikom.

U ponedjeljak u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik će još jednom ugostiti ambasadora Rusije u našoj zemlji Petra Ivancova. Tema sastanka nije najavljena, ali nije teško pretpostaviti da će najviše govora biti o sjednici PIC-a koja je najavljena za utorak.

Upravo je ruski ambasador tražio zasjedanje članica Upravnog odbora PIC-a, pod izgovorom zabrinutosti inicijativom SDA da je ugroženo dejtonsko ime Republike Srpske.

Iz ambasade su poručili da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja s teško predviđenim posljedicama.

A da ruski ambasador svoje djelovanje u BiH uglavnom zasniva na odnosima sa zvaničnicima iz RS-a, govori činjenica o učestalim susretima, prije svega sa Miloradom Dodikom.

Dodik i Ivancov se u prosjeku sastaju barem jednom mjesečno, a nekada i češće. Zadnji put su se sastali u Banjoj Luci na obilježavanju neustavnog dana RS-a. Prije toga u samo sedam dana u decembru, dva puta su organizirali sastanak, i to 18, pa 25. decembra.

Na svim spomenutim susretima javnosti se šturo predoči nekoliko teza o temama razgovora, uglavnom sa izražavanjem nade da će se vlast u BiH uskoro formirati.

Sastanak Dodika i Ivancova održan je i u novembru i to 12. novembra, ali i mjesec ranije, u oktobru u Banjoj Luci, neposredno nakon izbora.

Sastančili su i u septembru, ali i ranije tokom 2018. Očito je da za svaki potez Dodik detaljno konsultuje ambasadora Rusije u našoj zemlji, a nerijetko i obratno.