Nadstranački fenomen
4

Uoči sjednica o iseljavanju stanovništva iz Krajine: Očekujemo set mjera 2020. godine

I. Č.
Tematska sjednica s prijedlogom mjera za zaustavljanje iseljavanja stanovništva iz Krajine bit će danas održana u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Nisvet Jusić, zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK i inicijator tematske sjednice o iseljavanju stanovništva, izjavio je za Klix.ba da je pored migrantske krize u Krajini najveći problem masovni odlazak mladih.

"Insistirao sam da se održi tematska sjednica Skupštine, da prvi put otvoreno razgovaramo o toj temi, da se suočimo sa činjenicama, da na osnovu podataka do kojih možemo doći sagledamo razmjere pošasti koje su nas pogodile", kazao je Jusić.

Naveo je kako u BiH ne postoje jedinstvene populacijske mjere, već da su podaci od kantona do kantona različiti.

"USK je kanton koji još uvijek nema dječiji dodatak i niz drugih stimulativnih mjera koje mogu pomoći u prevazilaženju problema. Očekujemo da ćemo 2020. godine uvesti dječiji dodatak kao formu. Planirali smo da uvedemo podršku porodiljama koje nisu u radnom odnosu, da minimalno šest mjeseci primaju određenu naknadu. To su mjere koje se odnose na natalitet", rekao je Jusić.

Prema njegovim riječima, očekuje se također set mjera o privredi, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu.

"Demografija je pitanje sistema, a ne samo jedne oblasti. Neke od mjera su kratkoročne, a neke zahtijevaju duži vremenski period. Ne treba da se dijelimo na političke stranke. Očekujem konstruktivnu i kreativnu raspravu", rekao je Jusić za Klix.ba.