BiH
20

Uoči posjete inspektora iz Dublina: Nema osnove da se zabrani izvoz mlijeka na tržište EU

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da bi BiH mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode na tržište Evropske unije, potrebno je ispuniti sve preuzete obaveze iz Akcionog plana. Još mnogo posla je ostalo da se uradi, a prije svega usvajanje Zakona o veterinarstvu.

Inspektori za Hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO), najavili su da će početkom 2016. godine doći u BiH kako bi provjerili realizaciju dogovorenih odredbi iz Akcionog plana, koje je neophodno usaglasiti i sprovesti kako bi bh. mljekare mogle svoje proizvode izvoziti na tržište Evrospke unije.

Jedna od najvažnijih stavki koju je potrebno ispuniti je usvajanje novog Zakona o veterinarstvu u BiH, kako bi se ispunila osnovna preporuka koja nalaže jačanje organizacije službenih kontrola i ovlasti koje imaju za efikasnu primjenu zakonskih propisa s ciljem usklađenosti zahtjeva s Evropskom unijom.

Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nedavno je izjavio kako bi neispunjavanje preuzetih obaveza iz Akcionog plana moglo imati velike posljedice kada je riječ o izvozu mlijeka u zemlje Evropske unije.

Kvalitet mliječnih proizvoda iz BiH nikada nije bio upitan, međutim ukoliko se ne ispune preuzete obaveze politika će ponovo snositi odgovornost za blokadu izvoza mlijeka iz BiH. Jedna od stvari koju je potrebno urediti u ovoj oblasti je komandni lanac.

"Komandni lanac u suštini podrazumjeva jasnu podjelu nadležnosti i odgovornosti u sistemu službenih kontrola hrane. Konkretno u slučaju BiH to podrazumijeva definisanje nadležnih organa na svim nivoima koji bi imali jasne zadatke, obaveze i odgovornosti za provođenje službenih kontrola kako u segmentu proizvodnje mlijeka i proizvoda od mlijeka, tako i u segmentu proizvodnje ostalih proizvoda životinjskog porijekla. Također, to podrazumjeva i definisanje načina obavljanja revizija službenih kontrola, kako bi Ured za veterinarstvo BiH, koji su Evropska unija i FVO prepoznali kao centralni nadleženi organ u sistemu službenih kontrola proizvoda životinjskog porijekla, imao mogućnost da pruži garancije da proizvodi životinjskog porijekla koji se izvoze iz BiH, ne samo u EU, nego i u druge zemlje, ispunjavaju tražene i propisane zahtjeve", objašnjava za Klix.ba Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Ipak, Kalaba ističe da ne treba dizati paniku kada je riječ o izvozu mlijeka, te da su pojedini medijski istupi o navodnoj ponovnoj zabrani izvoza mlijeka neutemeljeni.

"Smatramo da u ovom trenutku nema nikakvog osnova da dođe do zabrane izvoza, tim prije što Ured za veterinarstvo BiH, zajedno s nadležnim organima entiteta, intenzivno radi na realizaciji svih obaveza iz Akcionog plana i možemo slobodno istaći da je većina preuzetih obaveza već realizovana. Ostalo je još da se usvoji novi Zakon o veterinarstvu BiH, čiji je nacrt već završen i mi ne vidimo razlog da i ova obaveza ne bude završena u dogledno vrijeme", ističe Kalaba za Klix.ba.

Do ovog trenutka još tri mljekare iz BiH su dobile odobrenje za izvoz i do kraja godine se očekuje njihovo uvrštavanje na listu EU. Prilikom provjere kod tri mljekare utvrđene su određene neusklađenosti i njima su date preporuke za rješavanje tih neusklađenosti, nakon čega bi i one trebale dobiti odobrenje za izvoz u EU.