Presuda je u srijedu
67

Uoči haške presude "šestorki": Policija u HNK će biti opreznija, ali neće biti pojačanih mjera

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policija sve planira i priprema se u skladu s događajima, potvrdili su za Klix.ba u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona kad smo se željeli informisati kakve se mjere predviđaju za 29. novembar kad se očekuje izricanje drugostepene presude u Haškom tribunalu u slučaju Prlić i ostali.

"Za sve situacije imamo precizne planove na bazi mjeseca ili tromjesečja, za posebne prilike kao što su utakmice i slični zahtjevni. Što se tiče narednih dana i toga povoda, neće biti pojačanih patrola, ali će policija biti opreznija. Ipak, na temelju sigurnosnih procjena odlučivat će se o eventualnim situacijama do koji može doći", kazao je za naš portal Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

U Hercegovini se na pomenutu presudu dvojako gleda, a već je planiran dan prije presude molitveni skup u organizaciji Udruženje Hrvatsko srce nade-Mostar, Odjel za branitelje HVO Domovinskog rata HNS-a i Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a.

Za 17:30 sati u utorak najavljeno je paljenje svijeća i molitva sv. Krunice na Trgu Blažene Djevice Marije (ispred katedrale), a u 18:00 sati misa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Dan nakon molitve, odnosno u srijedu 29. novembra Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će drugostepenu presudu bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu "Prlić i ostali".