Diplomatija i saradnja
32

Uoči dolaska Ilhama Aliyeva: Šta BiH može ponuditi Azarbejdžanu i obrnuto

T. K.
Ilham Alijev (Foto: EPA-EFE)
Ilham Alijev (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev boravit će u četvrtak u službenoj posjeti BiH, gdje će bit priređen svečani doček uz vojne počasti, a predviđen je susret s članovima Predsjedništva BiH.

Razgovarat će se najviše o ekonomskoj saradnji, sa posebnim naglaskom na saradnju u oblasti energetike. Ono što ovu posjetu čini još značajnijom jeste to da predsjednik Aliyev dolazi na čelu brojne delegacije, koja će brojati čak stotinjak članova.

Tim povodom, razgovarali smo sa Jahjom Muhasilovićem, historičarem i profesorom međunarodnih odnosa o odnosu BiH i Azerbejdžana, saradnji dviju zemalja, energetskim pitanjima i šansama koja ova posjeta pruža našoj zemlji.

Muhasilović je na početku istakao da BiH nema otvorena pitanja sa Azerbejdžanom te da po tom osnovu naša zemlja može iskoristiti brojne interese koje sa sobom nosi ova zemlja.

"Dolazak predsjednika Aliyeva nam samo otvara mogućnosti za povećanje broja projekata i investicija sa obje strane. Našim privrednicima je ovo prilika da uspostave kontakte i da dodatno investiraju u zemlji, ali i izvan nje", kazao nam je Muhasilović.

On je istakao da je saradnja između Azerbejdžana i BiH na nivou lokalne diplomatije.

"Naime, Sarajevo je pobratimski grad sa Bakuom, ima još tu nekih manjih opština u BiH koje su također pobratimske, ali svakako je to dobra platforma da se ta saradnja u budućnosti nastavi. U tom kontekstu, dolazak Aliyeva će značiti pozitivan korak da se ti odnosi prodube", poručio je.

Na najave brojne delegacije, koja će brojati čak stotinjak članova, Muhasilović smatra da to samo govori da predsjednik na ovu posjetu gleda ozbiljno.

"To dosta govori o ozbiljnosti i namjeri predsjednika. Azerebejdžan se na krilima energetskog izvoza dosta razvio što se automatski manifestiralo na njihovu geopolitičku snagu tako da zasigruno možemo reći da je ta zemlja u svom regionu sila, te će u budućnosti biti sve važniji faktor na međunarodnoj sceni, naročiti kada se uzme u obzir energetska kriza koju je izazvao Ukrajinski rat", istakao je.

Kazao je da će Azerbejdžan u tom kontekstu biti i za Evropu sve bitniji faktor.

"Ovo je zbog toga odlična prilika koja se ne ukazuje tako često, te je potrebno da BiH sa svoje strane uradi makisimum da već osigura određene benefite ove posjete", rekao je.

Ističe da treba dodati da će na dnevnom redu najveći fokus biti na, osim naravno diplomatskih, bileteralnih i kulturnih, energetskoj saradnji.

"To je za BiH jako važno jer smo potpuno ovisni o ruskom gasu. Treba napomenuti da su države u regionu već iskoristile Azerbejdžan u smislu da već sarađuju na energetskom nivou. Srbija ima dosta jake bilateralne odnose sa Azerbejdžanom. Čak su i u ratu, koji je bio u Nagorno-Karabahu, srpska strana je izvozila Azerbejdžanu određeno naouružanje", naveo je.

Na kraju poručuje da je zbog svih tih okolnosti, jako bitno za BiH da Azerbejdžanu ponudi namjensku industriju koja je potrebna toj zemlji, jer mi imamo jednu od najkvalitetnijih namjenskih industrija u regionu koja se izvozi u Ameriku, Tursku, Saudijsku Arabiju itd.", zaključio je.