Sindikat Javnog RTV sistema
0

" UO BHRT nije više dobrodošao u 'sivi dom' "

FENA
Glavni odbor Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH danas je odlučio da ne prihvati Odluku Upravnog odbora BHRT-a o smjeni generalnog direktora.

Neprihvatanje Odluke obrazložili su otvorenim tvrdnjama o nelegalnosti i nelegitimnosti koje je medijima iznio član UO BHRT-a Ahmed Žilić, upitnošću članstva u UO Nađe Milošević kao i nereagiranjem UO BHRT-a na otvorene pozive za bojkot RTV takse i ukidanja BHRT-a.

Glavni odbor ističe da UO BHRT-a u posljednje dvije godine nikada nije inicirao uspostavu Korporacije Javnih RTV servisa u BiH te da ne vjeruje u iskrenost UO koji je u ovakvoj situaciji povećao svoje naknade za 100 posto.

U današnjem saopćenju Glavnog odbora navedeno je da se UO Javnog RTV servisa mjesecima nije sastao te da je jedan od razloga neprihvatanja Odluke o smjeni generalnog direktora BHRT-a i taj što "UO BHRT-a jedino radi na smjenama direktora stvarajući konfuziju među uposlenicima i članicama Javnog RTV servisa BiH".

"Zbog svega navedenog, UO BHRT-a nije više dobrodošao u "Sivi dom", stoji u saopćenju Glavnog odbora.

Glavni odbor traži od Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a i Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) da razmotre jedan od posljednjih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU - Reformu javnog emitiranja u BiH.

"Tražimo da se hitno uspostavi Korporacija Javnih RTV servisa BiH te da se na taj način okonča reforma koja traje 11 godina", navodi se u saopćenju.

Članovi Sindikata će na dan održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održati mirni protes okupljajući se na platou ispred zgrade Parlamenta BiH.

"Ukoliko u roku od 15 dana ne dobijemo jasne garancije završetka reforme Javnog RTV sistema BiH, Sindikat će iskoristiti Zakonom dozvoljena sredstva uključujući i pravo na štrajk", navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH Mirza Huskić.