Održana sjednica
20

UO Advokatske komore Sarajevo: Mirsad Sipović je teško narušio ugled advokature

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Upravni odbor Advokatske komore Sarajevo zasjedao je danas po pitanju pokretanja inicijative za utvrđivanje odgovornosti advokata Mirsada Sipovića koji je na nekoliko desetina adresa stranih i domaćih institucija poslao pamflet u kojem tvrdi da su sva rukovodstva komore posljednjih 16 godina bila korumpirana.

Osim toga, Sipović je Adokatsku komoru optužio za vršenje teških krivičnih djela i opisao je kao organizovanu kriminalnu grupu koja provodi diskriminaciju prema bošnjačkim kandidatima.

Mirsad Sipović, nekadašnji zastupnik SDA u Parlamentu BiH, je ušao na sjednicu Upravnog odbora Advokatske komore Sarajevo i vikom, uvredama i prijetnjama spriječio dalji rad upravnog odbora advokatske komore. Nakon toga je upravni odbor je napustio službene prostorije i sjednicu nastavio u jednoj od advokatskih kancelarija.

"Razlog našeg zasjedanja je izborna skupština koja treba biti održana 15. aprila, a jedna od tačaka dnevnog rada bila je ponašanje advokata Sipović Mirsada. Smatramo da je kolega Mirsad Sipović svojim ponašanjem teško narušio ugled advokature i organa ne samo regionalne, nego i federalne advokatske komore. Mi smo donijeli odluku o opozivu sjednice izborne skupštine ", rekla je Jasmina Cero, predsjednica Upravnog odbora Regionalne advokatske komore Sarajevo.

Dodala je kako će prethodno predsjedniku advokatske komore predložiti da sazove vanrednu skupštinu.

"Prethodno treba odlučiti o dostojnosti kolege da uopće bude biran za predsjednika komore", rekla je Cero ističući kako stav Upravnog odbora regionalne advokatske komore podržava i Upravni odbor federalne advokatske komore.

Podsjećamo, advokat Mirsad Sipović se za svake izbore kandiduje za predsjednika advokatske komore. U sklopu svoje kampanje za predsjednika advokatske komore, a u cilju politiziranja odnosa u advokatskoj komori i prenošenja njihovog rješavanja iz institucija komore na politička tijela poslao je pamflet na nekoliko desetina adresa stranih i domaćih institucija.