BiH
14

Unutarstranački sukobi pred lokalne izbore: Vrije u Sarajevu, Srebrenici, Bijeljini...

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oktobarski lokalni izbori još uvijek nisu zvanično raspisani, ali unutarstranački sukobi, prvenstveno oko načelničkih pozicija, već su prisutni u skoro svim političkim strankama.

Prvi veći sukob na lokalnom nivou u nekoj stranci zabilježen je u SDP-u u Tuzli. Sadašnji gradonačelnik Jasmin Imamović i bivši SDP-ov gradonačelnik Selim Bešlagić, koji će vjerovatno biti nosilac liste SDP-a u Tuzli, sedmicama su preko medija poručivali da će stranka morati birati između jednog od njih dvojice.

SDP Tuzla: Mir, mir, niko nije kriv

Bešlagića je podržavao i Kantonalni odbor SDP-a predvođen Enverom Bijedićem, a u jednom trenutku bivši gradonačelnik Tuzle rekao da je neće podržati listu na kojoj se nađe ime Jasmina Imamovića. Na sve je odgovorio Gradski odbor SDP-a Tuzla smatrajući da je kandidarnje za poziciju načelnika u njegovoj isključivoj nadležnosti i da viši organi stranke se ne bi smjeli miješati u taj proces.

Kada se očekivalo da sukob eskalira, u tuzlanskom SDP-u su stvari riješili "drugarski" te su 4. marta saopćili da su "zakopali svoje sujete" pozvaviši na jedinstvo u interesu građana i stranke. No, javnosti nije poznato kako se riješilo pitanje zbog kojeg je sukob i izbio - raspodjela pozicija.

Unutarstranački sukobi prisutni su i u SDA ali je trenutno "najkritičnije" u Visokom i na Ilidži.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Visoko Halim Zukić načelnicu Amru Babić optužio je za arogantan odnos i nepoštivanje stranke koja ju je kandidirala na poziciju načelnice. Sukob vijećnika SDA i SDA-ove načelnice Babić faktički u kontinuitetu traje od njenog imenovanja. Babić nije željela komentarisati posljednje navode nadajući se da će centrala stranke "izgladiti sukobe".

Na Ilidži, nane, na Ilidži...

Senaid Memić, načelnika Ilidže, nedavno je u saopćenju za medije poručio da se u u "SDA navuklo svašta".

"Danas u SDA imamo i onih koji svoje lične interese ostvaruju isključivo spletkarenjem, namještanjem, prevarom, ucjenom itd. Sve njih, ako misle da su dorasli pozivam na pošteno takmičenje i borbu", napisao je Memić.

SDA Ilidža, ili barem dio stranke, ne želi Memića ponovo vidjeti u načelničkoj fotelji, a postoje spekulacije da bi se on mogao kandidirati i kao nezavisni kandidat ili kao kandidat drugih stranaka. Ipak, Memić je takve navode demantirao. Trzavica ima i u drugim općinskim organizacijama SDA u Sarajevu, posebno u Hadžićima, ali neslaganja još uvijek nisu prerasla u otvorene i javne sukobe.

Sigurno najžešći sukob vodi se između predsjednika Općinskog odbora SDA Srebrenice Hamdije Fejzića i načelnika Ćamila Durakovića koji je bio zajednički kandidat probosanskih stranaka. I ovaj sukob traje već mjesecima pri čemu je Duraković odbio uručiti plaketu federalnom ministru Edinu Ramiću (SDA).

Duraković je svjestan da mu treba podrška SDA te se nada da će predsjednik SDA Bakir Izetbegović riješiti trenutni spor. O Durakoviću su, navodno, već raspravljali organi SDA.

SNSD uzvraća udarac u Bijeljini

U RS-u će svakako najzanimljivije biti pratiti utrku za načelnika Bijeljine. Nakon višemjesečnih sukoba unutar SDS-a između sadašnjeg načelnika Miće Mićića i Zlatka Maksimovića, osnovana je nova stranka "Uspješna Srpska" koja je za nečelnika kandidirala upravo Maksimovića. Dodik i SNSD obećali su podržati Maksimovića čime bi konačno od SDS-a preoteli Bijeljinu.

Otvoreni sukobi u Savezu za promjene prisutni su i u Trebinju. Trebinjski NDP najavio je da ni pod koju cijenu neće podržati sadašnjeg gradonačalenika Slavka Vučurevića, kandidata PDP-a. Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović zaprijetio je raspuštanjem općinske organizacije Trebinje ako se ne ispoštuje dogovor unutar Saveza za promjene prema kojem će NDP kandidrati Dragana Čavića za gradonačelnika Banje Luke, a PDP Slavka Vučurevića za gradonačelnika Trebinja.