Višegodišnja agonija
6

UNSA uprkos utvrđenim nezakonitostima ne prelazi na trezorski način poslovanja

Piše: Ibro Čavčić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Finansijska policija utvrdila u aprilu 2017. godine pregršt nezakonitosti i nepravilnosti u finansijskom poslovanju fakulteta u sastavu Univerziteta u Sarajevu, uz ostalo i zbog neispunjene zakonske obaveze da pređe na trezorski način poslovanja. Godinu poslije Univerzitet u Sarajevu nije prešao na trezorsko poslovanje i traži prolongiranje tog procesa.

Finansijska policija Federacije BiH sačinila je u aprilu 2017. godine Informaciju o identificiranim nezakonitostima i nepravilnostima u finansijskom poslovanju fakulteta, akademija i naučnih instituta u sastavu Univerziteta u Sarajevu, nakon što su uočene značajnije nepravilnosti i nezakonitosti za period od 1. januara do 31. decembra 2014.

"Fakulteti u sastavu Univerziteta u Sarajevu svoje finansijsko i devizno poslovanje obavljaju preko transakcijskih i deviznih računa otvorenih u bankama, a prelazak na trezorski način poslovanja je navodno odgođen na neodređeno vrijeme, odnosno do 'potpune integracije fakulteta u sastavu UNSA'", navodi se u izvještaju Finansijske policije.

Nezakonitosti i nepravilnosti se, napominjemo, odnose na period prije nego što je aktuelni rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izabran na tu poziciju.

UNSA traži prolongiranje integracije

Nakon što je izvještaj dostavljen Univerzitetu u Sarajevu i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, tačnije 6. juna 2017. godine, ministar Elvir Kazazović je pisao rektoru Rifatu Škrijelju, napominjući da je potrebno hitno i bez odgađanja poduzeti sve aktivnosti u vezi s utvrđenim nezakonitostima.

Skoro godinu poslije ministar Kazazović na naše pitanje u kojoj fazi je integracija i prelazak na trezorsko poslovanje Univerziteta u Sarajevu odgovara da su na tragu rješenja, ali da Sarajevski univerzitet traži da se cijeli proces prolongira.

"Imamo dvije grupe, jedna radi na imovini, a druga na finansijama. Ostao nam je još jedan problem, a to je kako integrisati Stomatološki fakultet. On ima klinike i razlikuje se od ostalih. Na tragu smo rješenja. Zakoni o trezoru i budžetima nas obavezuju da to uradimo, jedino još Sarajevski univerzitet nije na trezorskom poslovanju", kazao je Kazazović, dodavši da UNSA, međutim, traži da se to prolongira.

Mnoštvo nepravilnosti na fakultetima

Temeljem namjerno prolongiranih integrativnih procesa i identificirane statusne i finansijske samostalnosti fakulteta, akademija i naučnih instituta, navodi se u dokumentu, pojedini fakulteti neodgovorno generirani nesklad između prihoda i rashoda fakulteta privremeno neutrališu kreditnim zaduživanjem bez ulaganja napora na racionalizaciji rashoda.

Ministar Elvir Kazazović nam je kazao da se problem u vezi s utvrđenim nepravilnostima, navedenim u dokumentu Finansijske policije Federacije BiH, našao u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, a da su, u međuvremenu, uputili inspekciju gdje god su imali nekih indicija da je to neophodno.

"Radimo inspekcijski nadzor. Ove krupne probleme koje smo zatekli smo riješili. Nemamo naprimjer više pronevjere u vezi s neplaćanjem poreza, kao što je to bio slučaj na Farmaceutskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu. Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Fakultet političkih nauka su nešto imali, ti problemi su također riješeni", kazao je Kazazović za Klix.ba.

Dodao je da nemaju više nijedan sličan problem, da su svi shvatili ozbiljnost problema i da su sada u fazi integrisanja UNSA.

"Kada je riječ o nekim nezakonitostima u radu, trenutno nemamo, koliko ja znam, ništa da je procesuirano i da se konkretno radi na tome", zaključio je ministar Kazazović.