Studenti nemaju razloga za strah
53

UNSA: Upisni rok na master studij će biti produžen

Piše: M. Beker
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Informacija da je Univerzitet u Sarajevu (UNSA) raspisao Konkurs za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2012/2013. godini, za koji je rok upisa do 15. septembra 2012. godine, izazvala je negodovanje i paniku među studentima.

Naime, mnogi sarajevski fakulteti imaju ispitne rokove na dodiplomskom studiju nekoliko dana prije ili poslije 15.9., što bi značilo da ne mogu upisati master studij u ovoj godini te da trebaju čekati cijelu godinu kako bi nastavak studija upisali u 2013/2014. akademskoj godini.

No, prema riječima prorektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hazima Bašića, studenti nemaju razloga za strah.

"Korijen problema je nastao jer nisu usvojene Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju. Prema starom zakonu, početak akademske godine je 3. ponedjeljka u septembru, a prema Izmjenama i dopunama prvog ponedjeljka u oktobru. Niko nije očekivao da te Izmjene neće biti usvojene i fakulteti su kreirali svoje ispitine rokove prema njima. Upisni rokovi će dakako morati biti produženi, jer na nekim fakultetima imamo ispite do 17. septembra", rekao je prof. Bašić za Klix.ba.

Prorektor nam nije mogao reći do kojeg datuma će biti produženi upisni rokovi, jer to odlučuju fakulteti pojedinačno u skladu s tim do kada traju ispitni rokovi.

Prema riječima Emira Muhamedagića, glasnogovornika Studentskog parlamenta UNSA (SPUS), datumi bi trebali biti poznati u naredna dva dana. kada će predstavnici SPUS-a održati sastanak sa rektorom UNSA prof. dr. Farukom Čaklovicom.

"Prošle sedmice dobili smo informaciju iz Rektorata da je na posljednjoj sjednici produžen upisni rok za prvu godinu drugog ciklusa, ali nismo dobili Zapisnik sa sjednice, niti pismenu obavijest. U naredna dva dana imat ćemo sastanak sa rektorom i vjerujem da neće biti nikakvih problema", rekao nam je Muhamedagić.