BiH
53

Univerzitetu u Tuzli otvorena vrata evropskog obrazovnog sistema

Piše: D. Brkić
Okončanim postupkom akreditacije i eksterne evaluacije te uručenjem rješenja o akreditaciji, Univerzitetu u Tuzli otvorena su širom vrata evropskog obrazovnog sistema.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Ovim rješenjem dobijamo i dodatnu obavezu, ato je prije svega očuvanje dostignutog nivoa, ali i ukupnog unapređenja rada. Naša je zadaća da sadašnjim i budućim generacijama ponudimo bolje i kvalitetnije uslove za studiranje i sticanje novih znanja", kazao je prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Dobijenim rješenjem Univerzitet u Tuzli nalazi se na svjetskoj listi akreditovanih visokoškolskih ustanova.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Ovim činom povećava se konkurentnost naše akademske zajednice. Postajemo ravnopravnan član i pojavljivanju na bilo kojem međunarodnom projektu", rekao je Bego Gutić, premijer TK.

Komisija renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenu i reviziju kvalitete rada visokoškolskih ustanova imala je vrlo opsežan zadatak da ispita rad i funkcioniranje Univerziteta po precizno utvrđenim kriterijima koje je ustanovila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, a koji su u skladu sa standardima i kriterijima ocjene rada univerziteta država EU.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Eksterna evaluacija i akreditacija ima dvostruko značenje. Za studente to znači da će moći nastaviti započeti studij bilo gdje i da će njihova stečena diploma biti prihvaćena kod poslodavaca širom Evrope. Za predavače to znači da imaju potvrdu o radu na univerzitetu koji ima međunarodni renome i status.