Bolji uvjeti
2

Univerzitetska bolnica Foča je veliko gradilište, Vlada RS investira 16,3 miliona KM

SRNA
Uz izgradnju nove poliklinike i kompletne modernizacije Univerzitetske bolnice, koju sa 16,3 miliona KM finansira Vlada Republike Srpske, istovremeno se, sredstvima iz opštinskog budžeta, proširuje putna dionica od bolnice do Medicinskog fakulteta.

Ova ustanova dobila je i novi vodovod i podzemni dalekovod za struju.

Dio lokalnog puta prema Jošanici, od bolnice do Medicinskog fakulteta, dužine 510 metara, trenutno se proširuje, pa će imati dvije kolovozne trake širine po dva i po metra i pješačku stazu široku 1,20 metara, a na tom dijelu uradit će se i novih 46 parking mjesta.

Radovi se finansiraju iz opštinskog budžeta, a koštaju 357.000 KM, potvrđeno je u opštinskom Odjeljenju za urbanizam.

Proširenje puta, uz izgradnju novih parking mjesta, rasteretit će saobraćaj kroz bolnički krug i smanjit će gužve za parking ispred bolničke kapije.

Upravo sa putne dionice koja se trenutno proširuje, bolnica će imati poseban ulaz na novu polikliniku, na kraju bolničkog kompleksa.

Univerzitetska bolnica dobila je i novi vodovod u okviru velikog projekta rekonstrukcije sekundarne vodovodne mreže u Foči, dok je "Elektrodistribucija" nadzemnu elektromrežu do Bolnice zamijenila podzemnim kablovima, čime su za ovu ustanovu poboljšani vodosnabdijevanje i isporuka električne energije.

Uporedo sa tim, u toku je projekat Vlade Republike Srpske kojim će kompletna bolnica, uz izgradnju poliklinike i novog operacionog bloka, dobiti savremenu opremu.

Adaptacija nekadašnje zgrade ženskog studentskog doma u modernu polikliniku u završnoj je fazi.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić kaže da su završeni građevinski radovi i da se očekuje oprema.

"Oprema je poručena, tako da krajem godine ili početkom januara očekujemo svečano otvaranje nove poliklinike. Nakon toga, prelazimo na građevinske radove u objektima dva i tri, a onda i na centralni objekat, koji podrazumijeva operacione sale i angio-salu", rekao je Marić.

Svi bolnički paviljoni ranije su dobili novu fasadu, stolariju i bolji sistem grijanja kroz projekat energetske efikasnosti, a sa dogradnjom kompleksa i modernizacijom opreme njena obnova biće u potpunosti zaokružena.