BiH
0

Univerziteti u ulozi promocije mira i integracije na Balkanu

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Muharem Avdispahić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana konferencija "Univerzitetska saradnja u promociji mira i integracije na Balkanu", na inicijativu Univerziteta La Sapienza iz Italije.

Univerzitet u Sarajevu već godinama ima saradnju i razmjenu studenata sa ovim talijanskim univerzitetom, koji je također na istom principu sarađuje sa Univerzitetom u Beogradu.

U dosadašnjoj saradnji jedan od najvažnijih aspekata bosanskohercegovačke univerzitetske mreže i Univerziteta La Sapienza iz Rima je master program drugog ciklusa "Upravljanje državom i humanitarni poslovi". Kroz ovaj program je još davne 2001. godine prošao i Miroslav Živanović, bivši dogradonačelnik Sarajeva.

"Moja generacija je bila prva u tom programu. To su bila isključivo pozitivna iskustva, jedna dobra prilika da se u oblasti javne uprave koristi interdisciplinarni pristup, koji je imao svoje segmente, pravne, ekonomske i humanitarne prirode. Radi se o ogromnom iskustvu, gdje smo mogli vidjeti kako funkcionira sistem u Italiji i da se poredi sa onim što su bile naše potrebe u BiH u tom trenutku. Najbolji pokazatelj uspjeha programa je to da se cijela ta prva generacija bavila i bavi se još uvijek tim poslom", kazao je Živanović.

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Boris Tihi je kazao da je ova konferencija bila prilika da se obnovi davno započeta saradnja između tri univerziteta.

"Imali smo dobru saradnju, razmjenjivali nastavnike, naši studenti postdiplomci su boravili duže vrijeme u Rimu i ova konferencija danas je šansa da sve to obnovimo u puno boljim uvjetima", kazao je Tihi.

Profesor sa Univerziteta La Sapienza dr. Massimo Maria Caneva novinarima je, između ostalog, kazao kako je cilj konferencije i to da se vidi gdje su danas studenti iz BiH koji su bili na postdiplomskom studiju u Rimu.

"Interesiralo nas je da vidimo da li oni sada rade u ovoj zemlji ili u drugim zemljama. Znamo da je jedan od njih bio dogradonačelnik Sarajeva i to je za nas lijepo čuti", rekao je Caneva dodajući da se kroz ovaj master studiji pokušava kreirati način razmišljanja i djelovanja studenata u cilju rješavanja problema mirnim putem, bez konflikata.

Caneva je također kazao kako je 2000. godine radi saradnje Univerzitet La Sapienza pozvao rektore svih univerziteta na Balkanu na konferenciju, ali da jedino nije prisustvovao rektor Univerziteta u Beogradu, jer je Slobodan Milošević tada još uvijek bio na vlasti. No, sada postoji saradnja i sa tim univerzitetom, čije ja rektorica prof. dr. Marija Bogdanović također prisustvovala današnjoj konferenciji.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić je istakao kako je podrška Italije Univerzitetu u Sarajevu od završetka rata uvijek bila prisutna i neupitna.

"Talentovani studenti iz Sarajeva su već u ljeto 1996. godine išli na veoma izazovne i napredne kurseve i studije u Italiji", kazao je rektor.

Rektorica Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović ističe da je program kroz koji su prolazili sarajevski i beogradski postdiplomci na La Sapienzi bio veoma značajan.

"Također, u okviru tog programa naši studenti su mogli ići u Sarajevo, a studenti iz Sarajeva u Beograd. Nakon rata je bilo bitno da se druže i sarađuju. Sjećam se predavanja u Rimu kada sam pozvana. Studenti iz Sarajeva i Beograda su prvog dana sjedili odvojeno, a kasnije su se stvorila prijateljstva, pa i ljubavi", kazala je Bogdanović.

Saradnja ovih univerziteta kroz isti program je ostvarena i sa EU, UN-om, Ministarstvom vanjskih poslova Italije, Ministarstvom odbrane Italije i EUFOR-om.

Konferenciji je prisustvovao veći broj univerzitetskih profesora, kao i zvaničnika ovih organizacija.