Bacili kape u zrak
44

Univerzitet u Zenici promovisao 414 diplomanata prvog i drugog ciklusa studija

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Svečanom promocijom diplomanata prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici završeno je obilježavanje 23. godišnjice Univerziteta u Zenici.

Univerzitet u Zenici danas je u akademska zvanja promovirao 414 završenika prvog i drugog ciklusa studija, od čega su dodijeljene 364 diplome završenicima prvog ciklusa, 50 diploma drugog ciklusa te je promovirano i 49 magistara struke i jedan magistar nauka.

Najuspješniji studenti dobili su i nagrade dekana, a nekoliko dana ranije u Bosanskom narodnom pozoriptu Zenica promovirano je pet doktora nauka kada su dodijeljena i priznanja "Povelja rektora".

Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković je kazao da je ovo završetak obilježavanja 23. godišnjice Univerzieta u Zenici, ali i važan događaj za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton te porodicama diplomanata.

"Ovom prilikom pozivam realni sektor, javne institucije i sve uposlenike Univerziteta u Zenici da budu na usluzi našim diplomantima kako bi što prije došli do posla, odnosno kako bi ih animirali da nastave da se bave visokim obrazovanjem,na drugom i trećem ciklusu studija", kazao je Duraković.

Magistrica Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Azra Velić je kazala joj je čast bila studirati na zeničkom univerzitetu gdje je imala izvrsne mogućnosti i uslove studiranja i stručnog usavršavanja., a zahvalila se i svima koji su je podržali na njenom putu sticanja zvanja magistrice prava.

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Povelja rektora” su: Lea Kokorović (profesor matematike i informatike), Ragib Pugonja (dotor medicine), Merima Muratović (diplomirani profesor arapskog jezika i književnosti), Edin Kohnić (inženjer softverskog inženjerstva), Emila Mehić (diplomirani inženjer mašinstva), Adnan Spahić (diplomirani ekonomista), Zerina Polimac (diplomirani pravnik), Amar Ćatović (magistar softverskog inženjerstva), Mirza Imamović (magistar prava) i Borislav Jeličić (doktor pravnih nauka).

Prisutnima se obratila i ministrica obrazovanja u tehničkom mandatu Draženka Subašić koja je kazala da je pred diplomantima i magistrima svo vrijeme svijeta koje će utrošiti na koristan način poboljšanjem privrednog sektora, nastavkom školovanja ili pomoći regionu i inostranstvu svojim doprinosom.

"Univerzitet u Zenici je postao atraktivan univerzitet za studiranje. Znanje koje ostaje zaključano negdje ne vrijedi kao znanje koje se prenosi iz generacije u generaciju", kazala je Subašić.

Faris Preljević, predstavnik Unije studenata UNZE je kratko poručio da su mladi promjena koja treba društvu te da im je misija da se postave standardi gdje će u prvom planu biti etika, moral i naporan rad.